هود
- NABZMED
- محصولات
انواع هود
یکی از موثرترین راه های کاهش انتشار آلاینده ها به خصوص در آزمایشگاه بیمارستان می باشد. یک سیستم جمع آوری آلاینده شامل پنج جزء اصلی است:
1- هود مکشی جهت به دام انداختن ذرات خروجی از منبع
2- شبکه کانال جهت انتقال ذرات به دام افتاده
3- جمع آوری کننده جهت حذف ذرات از هوا
4- موتور جهت تامین حجم مکش و انرژی مورد نیاز
5- دودکش
هر یک از این تجهیزات، نقش موثری را در جهت انجام عملیات مناسب سیستم جمع آوری ذرات ایفا می نمایند و عملکرد ضعیف تجهیزات می تواند موثر بودن تجهیزات دیگر را کاهش دهد بنابراین طراحی دقیق و انتخاب هر نوع تجهیزات حساس و مهم است. انواع هود های مورد استفاده در بیمارستان عبارتند از:
1- هود آشپزخانه
در آشپزخانه های بزرگ از جمله آشپزخانه بیمارستان، استفاده از سیستم تهویه مناسب برای بقاء شرایط مطلوب در محیط امری ضروری است. تهویه ناصحیح علاوه بر اینکه موجب پراکندگی بو و گرما در سراسر سطح آشپزخانه و اتاق های مجاور می شود، لایه از بخارات روغنی روی سطح دیوارها سقف ها و تجهیزات خواهد نشاند. این امر زمان نامطلوب ساختن محیط غذاخوری مشکلات جدی در نظافت ایجاد می نماید. در طرح و جانمایی این بود ها باید ترتیبی داده شود که سرعت هوا در مجاورت دهانه هود کافی باشد تا از فرار گرما، بو، دود و بخارات به فضای آشپزخانه جلوگیری شود.
کود های مورد استفاده در آشپزخانه به دو نوع تقسیم می شوند: نوع اول برای جمع آوری دود آلوده به چربی و نوع دوم برای جمع آوری بخار، گرما و بو استفاده می شود. هود نوع اول باید دارای فیلتر چربی گیر باشد. سطح دهانه( فیلتر) هود های نوع ۱ برای جذب بهتر دود، بزرگتر از اجاق باید در نظر گرفته شود.هود های نوع ۲ برای تخلیه هوای بسیار مرطوب غیر چرب مورد استفاده قرار می گیرد.
2- هودهای بیولوژیک
تعیین نوع هودهای مورد استفاده در آزمایشگاه بر اساس تعیین سطح ایمنی زیستی و با توجه به فعالیت های آزمایشگاه مشخص می گردد. اکثر آزمایشگاه های تشخیص طبی در سطح ایمنی زیستی دو هستند و بنابراین بایستی از هود کلاس II استفاده نمایند. البته پذیرش آزمایشگاهT سطح ایمنی زیستی یک در نظر گرفته می شود. طراحی سطح ۳ و ۴ مخاطرات ایمنی زیستی برای آزمایشگاه های کاربرد دارد که کارکنان با عوامل عفونی پرخطر یا ناشناختهای کار می کنند که تنفس آنها باعث مرگ یا بیماری های جدی و خطرناک می گردد. هودهای بیولوژیک به سه دسته کلی تقسیم می شوند که در ادامه با انواع آن آشنا خواهید شد ...
هود ایمنی بیولوژیک کلاس I
این نوع هود افراد و فضای کار را در برابر عوامل خطرساز محافظت می نماید. ولی حفاظتی برای نمونه ای که با آن در داخل خود کار می شود فراهم نمی آورد زیرا هوایی که وارد خود می شود در ابتدا فیلتر نمی شود. این دسته از هود ها دارای جریانات هوایی شبیه به کودهای شیمیایی بوده ولی دارای فیلتر هپا میباشند. این فیلترها میتوانند ۹۵ درصد از ذرات با قطر بزرگتر و مساوی 0/3 میکرون را جذب کنند تا جریان هوای خروجی جهت حفاظت افراد و فضای کار از داروهای سیتوتوکسیک پاک شده و آلوده نباشد.
در این دسته از هود ها هوای فیلتر نشده بر سطح کار داخل هود می وزد، به همین دلیل حفاظت از نمونه را ایجاد نمی کنند. حفاظت فردی با ایجاد جریان هوایی به داخل خود با سرعت ۷۵ فوت در دقیقه و ایجاد فشار منفی در هود فراهم می گردد. با تولید هود های بیولوژیک کلاسII، استفاده از این نوع هود ها کاهش یافته است. این هودها کم تا متوسط دارند استفاده میشوند.
در این دسته از هودها شدت جریان هوای داخل آزمایشگاه یا اتاق محل استقرار این هودها باعث کاهش کارآیی هود می شود و همچنین حرکات سریع دست شخص، محل قرار گرفتن هود نسبت به درب های ورود و خروج و منبع حرارتی نیز در کاهش کارآیی این هودها دخیل می باشد.
هود ایمنی بیولوژیک کلاس II
این دسته از خود های ایمنی بیولوژیک هم شخص محقق و هم نمونه و فضای کار داخل هود را در برابر آلودگیهای خارجی حفاظت مینماید. حفاظت فردی با ایجاد جریان هوا به داخل هود صورت می گیرد. قسمت جلوی این هودها باز و از این طریق هوا وارد خود شده و به طرف فیلتر هدایت می شود. هوای وارد شده به داخل هود به جای گذر از فضای داخل هود از یک سری منافع در جلوی هود، به طرف پایین هدایت شده ( جهت حفاظت از محصول ) و از آنجا از طریق کانال پشت هود به بالا برده شده و پس از عبور از فیلتر هپا به داخل هود برگشته و قسمتی دیگر نیز از فیلتر هپای دوم عبور نموده و از دستگاه خارج می شود ( جهت حفاظت از فضای کار ) این کلاس از خود ها به منظور تحقیقات بر روی بافت های حیوانات، کشت سلولی و به خصوص کار با ویروس ها استفاده می شود .
هود کلاس II به چهار دسته تقسیم می شود که شامل :
1- هود کلاس II نوع A1 : در این نوع هود هوا با سرعت ۷۰ فوت در دقیقه وارد هود میشود. فشار درون آن منفی است ولی ممکن است در اثر اختلالات و آشفتگی و فشار درون آن مثبت شود به همین دلیل برای مواد شیمیایی توکسیک قابل تبخیر و رادیو نوکلئوتید قابل تبخیر مناسب نمی باشد. ۷۰ درصد هوا را دوباره پس از عبور از فیلتر هوا به داخل هود بر می گرداند و ۳۰% را پس از فیلتر شدن به محیط بیرون ( خارج از محیط کاری آب داخل محیط کار ) می فرستد .
2- هود کلاس II نوع A2 : در این نوع هود هوا با سرعت ۱۰۰ فوت در دقیقه وارد حدود میشود. در این هود هوایی که از منفذ های زیر خود به طرف فیلتر هپا میرود تحت یک فشار منفی می باشد که در این نوع کودها ۳۰ درصد از هوا پس از فیلتر شدن از هود خارج گشته ( به داخل ساختمان محل کار یا به محیط بیرون ) و ۷۰ درصد ( پس از فیلتر شدن ) دوباره به داخل هود برمیگردد .
3-هود کلاس II نوع B1 : در این نوع هود هوا با فشار ۱۰۰ فوت در دقیقه وارد حدود میشود فشار هوا در درون خود منفی است. 30 درصد هوا پس از فیلتر شدن به داخل هود بازگردانده می شود و 70 درصد آن به بیرون ( خارج از ساختمان محیط کار و به جو ) منتقل می گردد .
4- هود کلاس II نوع B2 : در این نوع هود هوا با فشار ۱۰۰ فوت در دقیقه وارد حدود میشود فشار هوا در درون خود منفی است. هیچ گونه هوایی پس از فیلتر شدن دوباره به درون کود باز گردانده نمی شود و پس از فیلتر شدن به جو برمیگردد برای مواد شیمیایی سمی قابل تبخیر و مواد رادیو نوکلئوتید قابل تبخیر مناسب است .
خود ایمنی زیستی کلاس III
این کلاس ک هودها به صورتی طراحی شده اند بالاترین سطح حفاظت برای اپراتور محیط کار و نمونه را ایجاد می کنند. کودهای کلاس ۳ سد فیزیکی بین اپراتور و مواد داخل خود ایجاد می کند. محفظه جلوی آن مانند هود کلاس یک و دو باز نیست . این هود ها زمان کار با عوامل بسیار خطرناک زیستی و در مواردی که ایجاد محدودیت مطلق مورد نیاز است استفاده می شود . برای مواد شیمیایی سمی قابل تبخیر و مواد رادیو نوکلیوتیدقابل تبخیر مناسب است . زمان کار با عوامل بسیار خطرناک مانند ویروسHIV و هپاتیت از این نوع بود استفاده می شود .
برای کار با داروهای سیتوتوکسیک از هود های کلاس ۲ نوعB2 و یا ایمنی زیستی کلاس ۳ استفاده می شود چون مواد قابل تبخیر در این نوع بود ها قابلیت آماده سازی است .
در آزمایشگاههای بیمارستانی باید از خود های کلاس ۲ و ۳ یا جریان لامینار استفاده گردد . بخشی میکروب شناسی و بیوشیمی باید دارای هودهای کلاس ۲ یا ۳ و همچنین آزمایشگاههایی که با مواد رادیواکتیو سروکار دارند نیز باید دارای هودهای کلاس ۲ یا ۳ باشند .
جهت کار با انواع هود های ایمنی زیستی باید به موارد زیر توجه داشت :
موارد زیر قبل یا هنگام کار با هود های ایمنی زیستی باید رعایت گردد .
1- قبل و بعد از انجام کار محیط هود باید با الکل ۷۰ درصد یا یکی از مواد ضدعفونی کننده مانند وایتکس از آلودگی پاک گردد .
2- کد های مجهز به لامپUV یا ماوراء بنفش در هنگام کار باید شیشه جلوی آن به طور کامل بسته شود. زیرا تماس با این اشعه باعث سوختگی قرنیه و بیماری هایی همچون سرطان پوست می گردد . این لامپ به صورت هفتگی باید تمیز شود تا گرد و غبار آن مانع عملکرد درست آن نشود همچنین شدت تابش آن نیز باید مورد بازرسی قرار گیرد .
3- هودها باید از درب ها و پنجره ها هواکش ها خنک کننده ها و گرم کننده ها قرار گیرد .
4- صفحه تمام وسایلی که لازم است در خود قرار گیرد باید آلودگی زدایی شود .
5- در هنگام کار باید از حرکات سریع دست در داخل هود دوری شود .
6-اگر فیلتر هود با داروهای سیتوتوکسیک بنده گردد تا زمانی که فیلتر تعویض نشده از استفاده از هود اجتناب گردد .
7- زمانی که خود خاموش است است یا زمان جابجایی خود باید با پوشش پلاستیکی پوشانده شود .
8- پس از هر بار جابجایی تعویض فیلتر و یا تعمیرات آن آن باید انجام گیرد .
9- مدت زمان استفاده از هود باید به طور مرتب یادداشت گردد تا پس از ساعت کاری مشخص عکس فیلتر هود تعویض گردد .
10- خود ایمنی زیستی زمانی باید استفاده گردد که عملکرد درستی داشته باشد .
11- اطراف و فضای بالای هود باید به اندازه ۳۰ الی ۳۵ سانتی متر خالی باشد تا هوا به راحتی جریان پیدا کند .
مقالات هود
انواع هود های شیمیایی
هود یکی از اصلی و ضروری ترین تجهیزات آزمایشگاهی است.هود دستگاهی است که کار تهویه را در آزمایشگاه های تشخیصی بر عهده دارند. نوع و روش کارکـرد دستـگاه های تهویه بر اساس نوع آزمایشـگاه ( آزمایشـگاه های مـواد رادیواکتیـو، شیمیـایی، بیـولوژیک) متفاوت است.کاربرد انواع هود شیمیایی
مهمترین کاربرد هود آزمایشگاهی شامل حافظت از اپراتور، حافظت از نمونه و حفاظت از محیط می شود.هود ها هوای آلوده را گرفته و این هوا را یا به خارج تخلیه می کنند یا این که آن را فیلتر کرده و به داخل آزمایشگاه بر می گردانند.حافظت از اپراتور
کار با انواع ویروس ها , باکتری ها , انگل ها و … در محیط آزمایشگاه می تواند سم تولید و سلامت کاربر را تهدید کند. هود آزمایشگاهی از طریق مکش لوله های تخلیه هوا، سموم و ذرات عفونی را از محیط آزمایشگاه خارج می کند.حفاظت از نمونه های آزمایشگاهی
کاربرد دیگر هود ها، حفاظت از محصول یا نمونه های آزمایشگاهی در برابر فاسد شدن، تجزیه شدن و قرارگیری در معرض هوای محیط و آلودگی آنهاست.حفاظت از محیط آزمایشگاه
از دیگر کاربردهای هودهای آزمایشگاهی جلوگیری از منتشر شدن آلودگی در هوای آزمایشگاه حین کار با مواد شیمیایی است. در اثر انجام فعالیت های آزمایشگاهی مانند میکروب شناسی، تهیه اسید، ذرات معلق در هوا منتشر می شود که اگر به صورت مناسبی دفع نشوند خطرناک خواهند بود. همچنین می توان از انواع متفاوت هود جهت محافظت در برابر انفجارهای خفیف و جمع آوری مواد پخش شده استفاده کرد.نحوه عملکرد هودهای شیمیایی
سیستم عملکرد هود ها به این صورت است که هوای آلوده یا بخارات مضر را به طور مستقیم از طریق یک مجرای اختصاصی یا به کمک ارتباط با سیستم تخلیه مرکزی آزمایشگاه به فضای خارج آن انتقال می دهند.دو جزء مهم این سیستم، لولههایی هستند که هوای آلوده از داخل آنها جریان پیدا میکند و فن یا دمندههایی که برای جابجا کردن هوای آلوده درون لولهها استفاده می شوند. انتخاب، نصب و نگهداری فن ها، دمندهها و لولهها وابسته به نوع هودهای بخارات شیمیایی در آزمایشگاه است و باید به صورت جداگانه بررسی و تعیین شوند. هـودهاي ميكـروبيولوژيك و شيميـايي هـودهاي ميكـروبيولوژيك و شيميـايي، در واقع نوع خاصي از محيـط هاي تميـز ميباشند كه به منظور كاربردهاي عمومي در صنايع مختلف (دارويي، پزشكي، دامپزشكي، صنايع غذايي و ...) طراحي و ساخته شده اند. هودهاي عرضه شده توسط شرکت نبض (نویدبخش ضربان) بر اساس استاندارد در سه كلاس I، II، III ساخته و عرضه مي شوند و شرايط مناسب مـطابق با نيازمندي مشتري بر پايه GMP را ارائه مي دهند. كلاس I به منظور حفاظت از نمونه يا محصول جريان هوا به صورت يكطرفه (عمودي يا افقي) ميباشد. كلاس II حفاظت از نمونه يا محصول و كاربر در مقابل عوامل آلوده كننده جريان هوا در اين نوع كلاس بصورت گردشي است. كلاس III به منظور حفاظت نونه يا از محصول، كاربر و محيط زيست و كار با عوامل ناشناخته و خطرناك طراحي و ساخته مي شود. نمونه داخل دستگاه فقط با دستكشهاي مخصوص متصل به چمبر امكان پذير مي باشد.صنـايع ســردار شهيـد دل آذر (مجتمع صنعتي بعثت) بعنوان تـوليد كننده انـواع هـودهاي ميكـروبيولوژي و شيميايي(Fume Hood) در داخل كشور و در كلاسهاي مختلف، از سال 1373 در جهت تأمين مصارف داخلي و خارجي توليد اين نوع محصول را آغاز نموده است.
واحـد كنتـرل كيفيـت علاوه بر آزمـايش مواد اوليه و كنترل مداوم و مؤثـر در حين توليد، محصول نهايـي را مطـابق با آخرين نسخه استانـداردهـاي بيـن المللـي BSN 12469 , ISO146614-1 آزمايش و كنترل مي نمايد.
اصول عملکرد هودهای بیولوژی ایمنی
هودهای بیولوژی از یک کابینت معمولا از جنس استیل، دارای پنجره شیشه ای در قسمت جلو با ارتفاع قابل تنظیم، سیستم تهویه با موتور الکتریکی، هواکش و مجموعه ای از کانال ها که داخل کابینت فشار منفی ایجاد می کنند، ساخته شده اند. این سیستم برای حفاظت کاربر از داخل به سمت بیرون، لایه ای از هوا تولید می کند. در داخل کابینت، هوا پس از عبور از یک سری کانال ها به فیلتر هایی با کارایی بالا (HEPA )(High Efficiency Particulate Air ) می رسد. با توجه به طراحی کابینت ها، هوای داخل آزمایشگاه با روش های مختلف بازیافت می شود. جریان هوا که در هود های کلاس II از فیلتر به سطح کار حرکت می کند، لایه ای و آرام است. فیلتر هپا یکی از مهمترین عوامل دستیابی به محیط بسیار تمیز کاربرد فیلترهای هپا در مسیر جریان هواست. این فیلترها برای جمع آوری ذرات معلق هوا و میکروب ها طراحی و ساخته می شوند تا تمیزی مورد نیاز در فضای داخلی ساختمان و یا میز کار را فراهم نموده و از گریز آیروسل های مخرب( زنده و غیرزنده )جلوگیری نمایند. با توجه به حساسیت فوق العاده این محصول از جهت انسانی و اقتصادی باید همه عوامل موثر بر کیفیت محصول را در هنگام انتخاب فیلتر مدنظر قرار داد. مواد مصرفی در فیلتر هپا شامل:مدیا یا کاغذ ،جدا کننده(فویل و …)، چسب آب بندی کننده، توری محافظ و قاب می باشد. قاب فیلتر میتواند از جنس آلومینیوم، ورق گالوانیزه، استیل و یا ام دی اف باشد . عوامل مهم موثر بر کیفیت، علاوه بر کیفیت مواد اولیه فرایند مناسب تولید، آزمایشهای کنترل کیفی جهت تایید صلاحیت و اعتبار محصول می باشد. فیلترهای هپای بعثت بر مبنای استانداردDIN/EN1822 تولید و به روش DOPو به طور ۱۰۰ درصد مورد آزمایش قرار میگیرند . فیلترهای هپا در اتاق های تمیز کارخانجات تولیدکننده مواد میکرو بیولوژی ، هواسازهای اتاق های عمل بیمارستان ها و در اتاق های ایزوله پردازش های صنعتی چون میکروالکترونیک ، بیمارستان ها ، داروسازی ها ، صنایع تولید موادغذایی و صنایع تولید کننده قطعات حساس الکترونیک و کلین روم های صنایع پیشرفته نانو تکنولوژی استفاده می شود. فیلتر هپا یکی از تجهیزات تصفیه هوا و از تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است. مکانیزم عمل فیلترهای HEPA استفاده از فیلترهای هپا یکی از پر طرفدارترین و موثرترین روش های تصفیه هوا است. HEPA مخفف عبارت High Efficiency Particulate Air به معنای حذف ذرات معلق هوا با راندمان بالا است. سیستم هایی که مجهز به فیلتر هپا هستند قادر به جذب 99.7% از ذرات معلق با اندازه بزرگتر از 0.03 میکرون می باشند. این درحالی است که مضر ترین ذرات معلق که ممکن است در هوای اطراف ما وجود داشته باشد از 0.03 میکرون بزرگتر هستند و توسط فیلترهای هپا به شکل موثری از بین میروند. فیلترهای هپا با قدرت و دقت بالایی که در جذب آلاینده های معلق هوا دارد ، هوای اطراف را تصفیه کرده و هوایی پاک و مطبوع برای تنفس ایجاد می کند. باکتری ها و ذرات گرد و غبار توسط فیلترهای هپا تصفیه شده و از هوای اطراف حذف می شوند. هوای اطراف بعد از ورود به دستگاه تصفیه هوا از فیلتر هپا عبور کرده و وارد فضای اتاق می گردد و این گردش به طور مداوم ادامه دارد. به این ترتیب 99.7% از ذرات معلق موجود در هوا با عبور ازمنافذ بسیار ریز فیلتر هپا حذف می شوند. تکنولوژی هپا در سال 1940 ابداع شد و امروزه نیز در حال توسعه و پیشرفت است. استفاده از این تکنولوژی در دستگاههای تصفیه هوا باعث افزایش راندمان و کارایی این سیستم ها شده است. علاوه بر این بسیاری از پزشکان و متخصصان برای کاهش علایم آسم و آلرژی استفاده از این فیلترها را توصیه میکنند. همچنین فیلترهای هپا یکی از از مهمترین تجهیزات مورد استفاده در اتاقهای عمل جهت استریل کردن هوای اتاق و حذف باکتری ها و ویروس ها است. ساختار فیلترهای هپا یک فیلتر کاغذ مانند با منافذ بسیار ریز را در نظر بگیرید که ذرات معلق بالاتر از 0.03 میکرون قادر به عبور از این منافذ نباشند. این تعریف ساده ای از فیلتر هپاست. اما اگر فقط یک ورق از این فیلتر را در دستگاه تصفیه هوا قرار دهیم ، به دلیل سطح تماس بسیار کم ، میزان هوای تصفیه شده بسیار ناچیز خواهد بود و علاوه براین ، منافذ خیلی زود به وسیله آلاینده های هوا مسدود می گردند و می بایست فیلتر را تعویض کنیم. حال اگر مساحت این ورق را دوبرابر کنیم ، طبیعی است که سطح تماس دوبرابر شده و میزان هوای تصفیه شده و همچنین عمر فیلتر نیز دوبرابر خواهد شد. اما افزایش مساحت فیلتر تا کجا امکانپذیر است؟ حالا تصور کنید که شروع به تا کردن این کاغذ فیلتر به شکل آکاردئونی کنیم. یعنی آن را به جلو و عقب تا کنیم طوری که سطح بسیار بزرگی از فیلتر را در فضای بسیار کوچکی قرار دهیم. به این ترتیب می توانیم مساحت بیشتری از ورقه ها را در یک فضای اندک جای دهیم. این همان روشی است که در طراحی فیلترهای هپا به کار رفته است و امروزه در برخی از سیستم های تصفیه هوا فیلترهایی به مساحت 40 متر مربع را به همین روش در سیستم جای می دهند. البته توجه داشته باشید که مواد به کار رفته در فیلتر های هپا نوعی فیبر کاغذ مانند از جنس پلیمر است. بر خلاف تصور اولیه ، فیلترهای هپا مانند یک صافی عمل نمی کنند. فیلترهای هپا بیشتر به نوعی الیاف بسیار نازک که به شکلی نامنظم در هم تنیده شده اند شبیه هستند. هوای وارد شده به سیستم ، می بایست از هزاران پیچ و خم موجود در این الیاف راه خود را پیدا کند. هدف فیلتر هپا جذب ذرات بسیار ریز آلاینده است و طراحی آن به نوعی است که به سه روش به صورت همزمان ، از عبور آلاینده ها جلوگیری می کند: 1 – جلوگیری از عبور ذرات (interception) ذرات کوچکتر از 100 نانومتر ، هنگام عبور جریان هوا از لابلای الیاف ، با برخورد به تقاطع الیاف ها به آن گیرکرده و می چسبند و سپس شعاع هوا با انعطاف و تغییر مسیر ، از فیلتر خارج می شود. 2 – گیرافتادن ذرات به علت تراکم بافت الیافی (Impact) ذرات بزرگتر از 1 میکرون ، بعلت بافت بسیار متراکم فیلتر ، در آن گرفتار می شوند و جریان هوا با حرکت منحنی از راههای باز میان فیلتر عبور می کند. این مکانیزم با پخش شدن و از هم بازشدن الیاف ، کاهش میابد و با سرعت جریان هوا افزایش می یابد. 3 – انتشار و پراکندگی (Diffusion) جهت حرکت ذرات ریز تر از 1/0میکرون ، بعلت برخورد با مولکولهای گازی به طور مداوم تغییر می کند و یک مسیر نامنظم و پر از انحنا را طی می کنند که باعث کاهش سرعت آنها شده و این تاخیر باعث بالا رفتن احتمال توقف و گیرکردن ذرات معلق در درون فیلتر می شود. این روش در جذب ذرات معلق با قطر کمتر از 1/0 میکرون ، بسیار موثر است. همانطور که گفته شد ، ذرات بزرگتر از 4/0 میکرون نیز با دو روش مسدود کردن و تراکم جذب می شوند. ذرات بین این دو اندازه (حدود 3/0 میکرون) بیشترین آمار جذب شوندگی در لابلای الیاف فیلتر را دارند که توسط هر سه عامل ذکر شده ، در فیلتر گیر می افتند. به توجه به عملکرد فیلتر هپا در میابیم که این تکنولوژی قادر به حذف موثر بو و گازهای شیمیایی موجود در هوا نیست. چرا که گازهای شیمیایی و بخارات بد بو در فاز مولکولی هستند و مولکولها به راحتی از منافذ فیلتر هپا عبور می کنند. به همین دلیل تمامی سیستم های تصفیه هوای مجهز به فیلترهپا دارای فیلتر کربن فعال نیز هستند. مکانیزم عمل فیلترهای کربن فعال به گونه ای است که گازهای شیمیایی و بخارات بدبو جذب آن شده و از هوای اطراف حذف می گردند.انواع هود های شیمیایی
هود یکی از اصلی و ضروری ترین تجهیزات آزمایشگاهی است.هود دستگاهی است که کار تهویه را در آزمایشگاه های تشخیصی بر عهده دارند. نوع و روش کارکـرد دستـگاه های تهویه بر اساس نوع آزمایشـگاه ( آزمایشـگاه های مـواد رادیواکتیـو، شیمیـایی، بیـولوژیک) متفاوت است.کاربرد انواع هود شیمیایی
مهمترین کاربرد هود آزمایشگاهی شامل حافظت از اپراتور، حافظت از نمونه و حفاظت از محیط می شود.هود ها هوای آلوده را گرفته و این هوا را یا به خارج تخلیه می کنند یا این که آن را فیلتر کرده و به داخل آزمایشگاه بر می گردانند.حافظت از اپراتور
کار با انواع ویروس ها , باکتری ها , انگل ها و … در محیط آزمایشگاه می تواند سم تولید و سلامت کاربر را تهدید کند. هود آزمایشگاهی از طریق مکش لوله های تخلیه هوا، سموم و ذرات عفونی را از محیط آزمایشگاه خارج می کند.حفاظت از نمونه های آزمایشگاهی
کاربرد دیگر هود ها، حفاظت از محصول یا نمونه های آزمایشگاهی در برابر فاسد شدن، تجزیه شدن و قرارگیری در معرض هوای محیط و آلودگی آنهاست.حفاظت از محیط آزمایشگاه
از دیگر کاربردهای هودهای آزمایشگاهی جلوگیری از منتشر شدن آلودگی در هوای آزمایشگاه حین کار با مواد شیمیایی است. در اثر انجام فعالیت های آزمایشگاهی مانند میکروب شناسی، تهیه اسید، ذرات معلق در هوا منتشر می شود که اگر به صورت مناسبی دفع نشوند خطرناک خواهند بود. همچنین می توان از انواع متفاوت هود جهت محافظت در برابر انفجارهای خفیف و جمع آوری مواد پخش شده استفاده کرد.نحوه عملکرد هودهای شیمیایی
سیستم عملکرد هود ها به این صورت است که هوای آلوده یا بخارات مضر را به طور مستقیم از طریق یک مجرای اختصاصی یا به کمک ارتباط با سیستم تخلیه مرکزی آزمایشگاه به فضای خارج آن انتقال می دهند.دو جزء مهم این سیستم، لولههایی هستند که هوای آلوده از داخل آنها جریان پیدا میکند و فن یا دمندههایی که برای جابجا کردن هوای آلوده درون لولهها استفاده می شوند. انتخاب، نصب و نگهداری فن ها، دمندهها و لولهها وابسته به نوع هودهای بخارات شیمیایی در آزمایشگاه است و باید به صورت جداگانه بررسی و تعیین شوند. هـودهاي ميكـروبيولوژيك و شيميـايي هـودهاي ميكـروبيولوژيك و شيميـايي، در واقع نوع خاصي از محيـط هاي تميـز ميباشند كه به منظور كاربردهاي عمومي در صنايع مختلف (دارويي، پزشكي، دامپزشكي، صنايع غذايي و ...) طراحي و ساخته شده اند. هودهاي عرضه شده توسط شرکت نبض (نویدبخش ضربان) بر اساس استاندارد در سه كلاس I، II، III ساخته و عرضه مي شوند و شرايط مناسب مـطابق با نيازمندي مشتري بر پايه GMP را ارائه مي دهند. كلاس I به منظور حفاظت از نمونه يا محصول جريان هوا به صورت يكطرفه (عمودي يا افقي) ميباشد. كلاس II حفاظت از نمونه يا محصول و كاربر در مقابل عوامل آلوده كننده جريان هوا در اين نوع كلاس بصورت گردشي است. كلاس III به منظور حفاظت نونه يا از محصول، كاربر و محيط زيست و كار با عوامل ناشناخته و خطرناك طراحي و ساخته مي شود. نمونه داخل دستگاه فقط با دستكشهاي مخصوص متصل به چمبر امكان پذير مي باشد.صنـايع ســردار شهيـد دل آذر (مجتمع صنعتي بعثت) بعنوان تـوليد كننده انـواع هـودهاي ميكـروبيولوژي و شيميايي(Fume Hood) در داخل كشور و در كلاسهاي مختلف، از سال 1373 در جهت تأمين مصارف داخلي و خارجي توليد اين نوع محصول را آغاز نموده است.
واحـد كنتـرل كيفيـت علاوه بر آزمـايش مواد اوليه و كنترل مداوم و مؤثـر در حين توليد، محصول نهايـي را مطـابق با آخرين نسخه استانـداردهـاي بيـن المللـي BSN 12469 , ISO146614-1 آزمايش و كنترل مي نمايد.
اصول عملکرد هودهای بیولوژی ایمنی
هودهای بیولوژی از یک کابینت معمولا از جنس استیل، دارای پنجره شیشه ای در قسمت جلو با ارتفاع قابل تنظیم، سیستم تهویه با موتور الکتریکی، هواکش و مجموعه ای از کانال ها که داخل کابینت فشار منفی ایجاد می کنند، ساخته شده اند. این سیستم برای حفاظت کاربر از داخل به سمت بیرون، لایه ای از هوا تولید می کند. در داخل کابینت، هوا پس از عبور از یک سری کانال ها به فیلتر هایی با کارایی بالا (HEPA )(High Efficiency Particulate Air ) می رسد. با توجه به طراحی کابینت ها، هوای داخل آزمایشگاه با روش های مختلف بازیافت می شود. جریان هوا که در هود های کلاس II از فیلتر به سطح کار حرکت می کند، لایه ای و آرام است. فیلتر هپا یکی از مهمترین عوامل دستیابی به محیط بسیار تمیز کاربرد فیلترهای هپا در مسیر جریان هواست. این فیلترها برای جمع آوری ذرات معلق هوا و میکروب ها طراحی و ساخته می شوند تا تمیزی مورد نیاز در فضای داخلی ساختمان و یا میز کار را فراهم نموده و از گریز آیروسل های مخرب( زنده و غیرزنده )جلوگیری نمایند. با توجه به حساسیت فوق العاده این محصول از جهت انسانی و اقتصادی باید همه عوامل موثر بر کیفیت محصول را در هنگام انتخاب فیلتر مدنظر قرار داد. مواد مصرفی در فیلتر هپا شامل:مدیا یا کاغذ ،جدا کننده(فویل و …)، چسب آب بندی کننده، توری محافظ و قاب می باشد. قاب فیلتر میتواند از جنس آلومینیوم، ورق گالوانیزه، استیل و یا ام دی اف باشد . عوامل مهم موثر بر کیفیت، علاوه بر کیفیت مواد اولیه فرایند مناسب تولید، آزمایشهای کنترل کیفی جهت تایید صلاحیت و اعتبار محصول می باشد. فیلترهای هپای بعثت بر مبنای استانداردDIN/EN1822 تولید و به روش DOPو به طور ۱۰۰ درصد مورد آزمایش قرار میگیرند . فیلترهای هپا در اتاق های تمیز کارخانجات تولیدکننده مواد میکرو بیولوژی ، هواسازهای اتاق های عمل بیمارستان ها و در اتاق های ایزوله پردازش های صنعتی چون میکروالکترونیک ، بیمارستان ها ، داروسازی ها ، صنایع تولید موادغذایی و صنایع تولید کننده قطعات حساس الکترونیک و کلین روم های صنایع پیشرفته نانو تکنولوژی استفاده می شود. یکی از مهمترین عوامل دستیابی به محیط بسیار تمیز کاربرد فیلتر هپا در مسیر جریان هواست. فیلتر هپا برای جمع آوری ذرات معلق هوا و میکروب ها طراحی و ساخته می شوند تا تمیزی مورد نیاز در فضای داخلی ساختمان و یا میز کار را فراهم نموده و از گریز آیروسلهای مخرب (زنده و غیرزنده) جلوگیری نمایند. با توجه به حساسیت فوق العاده ی فیلترهای هپا از جهت انسانی و اقتصادی باید همه عوامل موثر بر کیفیت محصول را در هنگام انتخاب فیلتر مد نظر قرار داد. مواد مصرفی در فیلتر هپا شامل : مدیا یا کاغذ ، جدا کننده (یا فویل و…) چسب آب بندی کننده ، توری محافظ و قاب می باشد.قاب یا فریم فیلتر هپا می تواند از جنس آلومینیوم ، ورق گالوانیزه و یا MDF باشد. عوامل موثر بر کیفیت ، علاوه بر کیفیت مواد اولیه و فرآیند مناسب تولید آزمایشهای کنترل کیفی جهت تآیید صلاحیت و اعتبار محصول می باشد. عامل مهم دیگر انتخاب فیلتر با ابعاد لازم مطابق جدول زیر است. دو پارامتر عمق فیلتر و تعدادچین در میزان افت فشار فیلتر هپا بسیار موثرند. فیلترهای با عمق 15و 30 سانتی متر دارای افت فشار کمتری نسبت به فیلترهای با عمق 7 سانتی متر و کمتر می باشد. همچنین هر چه تعداد چین بیشتر باشد به دلیل افزایش سطح ویژه کاغذ ،افت فشار فیلتر کمتر خواهد بود و باعث افزایش طول عمر کاغذ خواهد گردید. فیلترهای عرضه شده توسط شرکت نبض (نویدبخش ضربان) از حداکثر سطح ویژه (تعداد چین) و حداقل افت فشار برخوردارند. فیلترهای شرکت نبض بر مبنای استاندارد DIN/EN 1822 تولید و به روش DOP و به طور100 درصد مورد آزمایش قرار می گیرند.#nabz#paulse#hospital#filter#hepa#filteration#beasat
#qom#esfehan#iran#corona#hood#microbiology#laminar
#safety#biomedical#pezeshk#isfahan#salamat#shimi#clean_room
#darou#pharmacy#medical
#نبض#هود#فیلتر#هپا#بعثت#نوید_بخش#ضربان#هود#لامینار#سقفی#بیمارستان#آزمایشگاه
#داروسازی#پزشکی#کلین_روم#کلین_زون#لف#شیمیایی#میکرون#تجهیزات#تجهیزات_پزشکی
فیلتر هپا Hepa Filter
هود لا مینار laminar flow hood
هود لامینار (هود میکروبیولوژی ، هود آزمایشگاهی laboratory hood،هود ایمنی زیستی و هود شیمیایی)
مجتمع صنعتی بعثت قم
اتاق تمیز یا کلین رومClean room