درباره محصولات
هود
انواع هود
یکی از موثرترین راه های کاهش انتشار آلاینده ها به خصوص در آزمایشگاه بیمارستان می باشد. یک سیستم جمع آوری آلاینده شامل پنج جزء اصلی است:
1- هود مکشی جهت به دام انداختن ذرات خروجی از منبع
2- شبکه کانال جهت انتقال ذرات به دام افتاده
3- جمع آوری کننده جهت حذف ذرات از هوا
4- موتور جهت تامین حجم مکش و انرژی مورد نیاز
5- دودکش
هر یک از این تجهیزات، نقش موثری را در جهت انجام عملیات مناسب سیستم جمع آوری ذرات ایفا می نمایند و عملکرد ضعیف تجهیزات می تواند موثر بودن تجهیزات دیگر را کاهش دهد بنابراین طراحی دقیق و انتخاب هر نوع تجهیزات حساس و مهم است. انواع هود های مورد استفاده در بیمارستان عبارتند از:
1- هود آشپزخانه
در آشپزخانه های بزرگ از جمله آشپزخانه بیمارستان، استفاده از سیستم تهویه مناسب برای بقاء شرایط مطلوب در محیط امری ضروری است. تهویه ناصحیح علاوه بر اینکه موجب پراکندگی بو و گرما در سراسر سطح آشپزخانه و اتاق های مجاور می شود، لایه از بخارات روغنی روی سطح دیوارها سقف ها و تجهیزات خواهد نشاند. این امر زمان نامطلوب ساختن محیط غذاخوری مشکلات جدی در نظافت ایجاد می نماید. در طرح و جانمایی این بود ها باید ترتیبی داده شود که سرعت هوا در مجاورت دهانه هود کافی باشد تا از فرار گرما، بو، دود و بخارات به فضای آشپزخانه جلوگیری شود.
کود های مورد استفاده در آشپزخانه به دو نوع تقسیم می شوند: نوع اول برای جمع آوری دود آلوده به چربی و نوع دوم برای جمع آوری بخار، گرما و بو استفاده می شود. هود نوع اول باید دارای فیلتر چربی گیر باشد. سطح دهانه( فیلتر) هود های نوع ۱ برای جذب بهتر دود، بزرگتر از اجاق باید در نظر گرفته شود.هود های نوع ۲ برای تخلیه هوای بسیار مرطوب غیر چرب مورد استفاده قرار می گیرد.
2- هودهای بیولوژیک
تعیین نوع هودهای مورد استفاده در آزمایشگاه بر اساس تعیین سطح ایمنی زیستی و با توجه به فعالیت های آزمایشگاه مشخص می گردد. اکثر آزمایشگاه های تشخیص طبی در سطح ایمنی زیستی دو هستند و بنابراین بایستی از هود کلاس II استفاده نمایند. البته پذیرش آزمایشگاهT سطح ایمنی زیستی یک در نظر گرفته می شود. طراحی سطح ۳ و ۴ مخاطرات ایمنی زیستی برای آزمایشگاه های کاربرد دارد که کارکنان با عوامل عفونی پرخطر یا ناشناختهای کار می کنند که تنفس آنها باعث مرگ یا بیماری های جدی و خطرناک می گردد. هودهای بیولوژیک به سه دسته کلی تقسیم می شوند که در ادامه با انواع آن آشنا خواهید شد ...
هود ایمنی بیولوژیک کلاس I
این نوع هود افراد و فضای کار را در برابر عوامل خطرساز محافظت می نماید. ولی حفاظتی برای نمونه ای که با آن در داخل خود کار می شود فراهم نمی آورد زیرا هوایی که وارد خود می شود در ابتدا فیلتر نمی شود. این دسته از هود ها دارای جریانات هوایی شبیه به کودهای شیمیایی بوده ولی دارای فیلتر هپا میباشند. این فیلترها میتوانند ۹۵ درصد از ذرات با قطر بزرگتر و مساوی 0/3 میکرون را جذب کنند تا جریان هوای خروجی جهت حفاظت افراد و فضای کار از داروهای سیتوتوکسیک پاک شده و آلوده نباشد.
در این دسته از هود ها هوای فیلتر نشده بر سطح کار داخل هود می وزد، به همین دلیل حفاظت از نمونه را ایجاد نمی کنند. حفاظت فردی با ایجاد جریان هوایی به داخل خود با سرعت ۷۵ فوت در دقیقه و ایجاد فشار منفی در هود فراهم می گردد. با تولید هود های بیولوژیک کلاسII، استفاده از این نوع هود ها کاهش یافته است. این هودها کم تا متوسط دارند استفاده میشوند.
در این دسته از هودها شدت جریان هوای داخل آزمایشگاه یا اتاق محل استقرار این هودها باعث کاهش کارآیی هود می شود و همچنین حرکات سریع دست شخص، محل قرار گرفتن هود نسبت به درب های ورود و خروج و منبع حرارتی نیز در کاهش کارآیی این هودها دخیل می باشد.
هود ایمنی بیولوژیک کلاس II
این دسته از خود های ایمنی بیولوژیک هم شخص محقق و هم نمونه و فضای کار داخل هود را در برابر آلودگیهای خارجی حفاظت مینماید. حفاظت فردی با ایجاد جریان هوا به داخل هود صورت می گیرد. قسمت جلوی این هودها باز و از این طریق هوا وارد خود شده و به طرف فیلتر هدایت می شود. هوای وارد شده به داخل هود به جای گذر از فضای داخل هود از یک سری منافع در جلوی هود، به طرف پایین هدایت شده ( جهت حفاظت از محصول ) و از آنجا از طریق کانال پشت هود به بالا برده شده و پس از عبور از فیلتر هپا به داخل هود برگشته و قسمتی دیگر نیز از فیلتر هپای دوم عبور نموده و از دستگاه خارج می شود ( جهت حفاظت از فضای کار ) این کلاس از خود ها به منظور تحقیقات بر روی بافت های حیوانات، کشت سلولی و به خصوص کار با ویروس ها استفاده می شود .
هود کلاس II به چهار دسته تقسیم می شود که شامل :
1- هود کلاس II نوع A1 : در این نوع هود هوا با سرعت ۷۰ فوت در دقیقه وارد هود میشود. فشار درون آن منفی است ولی ممکن است در اثر اختلالات و آشفتگی و فشار درون آن مثبت شود به همین دلیل برای مواد شیمیایی توکسیک قابل تبخیر و رادیو نوکلئوتید قابل تبخیر مناسب نمی باشد. ۷۰ درصد هوا را دوباره پس از عبور از فیلتر هوا به داخل هود بر می گرداند و ۳۰% را پس از فیلتر شدن به محیط بیرون ( خارج از محیط کاری آب داخل محیط کار ) می فرستد .
2- هود کلاس II نوع A2 : در این نوع هود هوا با سرعت ۱۰۰ فوت در دقیقه وارد حدود میشود. در این هود هوایی که از منفذ های زیر خود به طرف فیلتر هپا میرود تحت یک فشار منفی می باشد که در این نوع کودها ۳۰ درصد از هوا پس از فیلتر شدن از هود خارج گشته ( به داخل ساختمان محل کار یا به محیط بیرون ) و ۷۰ درصد ( پس از فیلتر شدن ) دوباره به داخل هود برمیگردد .
3-هود کلاس II نوع B1 : در این نوع هود هوا با فشار ۱۰۰ فوت در دقیقه وارد حدود میشود فشار هوا در درون خود منفی است. 30 درصد هوا پس از فیلتر شدن به داخل هود بازگردانده می شود و 70 درصد آن به بیرون ( خارج از ساختمان محیط کار و به جو ) منتقل می گردد .
4- هود کلاس II نوع B2 : در این نوع هود هوا با فشار ۱۰۰ فوت در دقیقه وارد حدود میشود فشار هوا در درون خود منفی است. هیچ گونه هوایی پس از فیلتر شدن دوباره به درون کود باز گردانده نمی شود و پس از فیلتر شدن به جو برمیگردد برای مواد شیمیایی سمی قابل تبخیر و مواد رادیو نوکلئوتید قابل تبخیر مناسب است .
خود ایمنی زیستی کلاس III
این کلاس ک هودها به صورتی طراحی شده اند بالاترین سطح حفاظت برای اپراتور محیط کار و نمونه را ایجاد می کنند. کودهای کلاس ۳ سد فیزیکی بین اپراتور و مواد داخل خود ایجاد می کند. محفظه جلوی آن مانند هود کلاس یک و دو باز نیست . این هود ها زمان کار با عوامل بسیار خطرناک زیستی و در مواردی که ایجاد محدودیت مطلق مورد نیاز است استفاده می شود . برای مواد شیمیایی سمی قابل تبخیر و مواد رادیو نوکلیوتیدقابل تبخیر مناسب است . زمان کار با عوامل بسیار خطرناک مانند ویروسHIV و هپاتیت از این نوع بود استفاده می شود .
برای کار با داروهای سیتوتوکسیک از هود های کلاس ۲ نوعB2 و یا ایمنی زیستی کلاس ۳ استفاده می شود چون مواد قابل تبخیر در این نوع بود ها قابلیت آماده سازی است .
در آزمایشگاههای بیمارستانی باید از خود های کلاس ۲ و ۳ یا جریان لامینار استفاده گردد . بخشی میکروب شناسی و بیوشیمی باید دارای هودهای کلاس ۲ یا ۳ و همچنین آزمایشگاههایی که با مواد رادیواکتیو سروکار دارند نیز باید دارای هودهای کلاس ۲ یا ۳ باشند .
جهت کار با انواع هود های ایمنی زیستی باید به موارد زیر توجه داشت :
موارد زیر قبل یا هنگام کار با هود های ایمنی زیستی باید رعایت گردد .
1- قبل و بعد از انجام کار محیط هود باید با الکل ۷۰ درصد یا یکی از مواد ضدعفونی کننده مانند وایتکس از آلودگی پاک گردد .
2- کد های مجهز به لامپUV یا ماوراء بنفش در هنگام کار باید شیشه جلوی آن به طور کامل بسته شود. زیرا تماس با این اشعه باعث سوختگی قرنیه و بیماری هایی همچون سرطان پوست می گردد . این لامپ به صورت هفتگی باید تمیز شود تا گرد و غبار آن مانع عملکرد درست آن نشود همچنین شدت تابش آن نیز باید مورد بازرسی قرار گیرد .
3- هودها باید از درب ها و پنجره ها هواکش ها خنک کننده ها و گرم کننده ها قرار گیرد .
4- صفحه تمام وسایلی که لازم است در خود قرار گیرد باید آلودگی زدایی شود .
5- در هنگام کار باید از حرکات سریع دست در داخل هود دوری شود .
6-اگر فیلتر هود با داروهای سیتوتوکسیک بنده گردد تا زمانی که فیلتر تعویض نشده از استفاده از هود اجتناب گردد .
7- زمانی که خود خاموش است است یا زمان جابجایی خود باید با پوشش پلاستیکی پوشانده شود .
8- پس از هر بار جابجایی تعویض فیلتر و یا تعمیرات آن آن باید انجام گیرد .
9- مدت زمان استفاده از هود باید به طور مرتب یادداشت گردد تا پس از ساعت کاری مشخص عکس فیلتر هود تعویض گردد .
10- خود ایمنی زیستی زمانی باید استفاده گردد که عملکرد درستی داشته باشد .
11- اطراف و فضای بالای هود باید به اندازه ۳۰ الی ۳۵ سانتی متر خالی باشد تا هوا به راحتی جریان پیدا کند .
فیلتر
فیلتر هپا در نبض
فیلتر هپا مجتمع صنعتی بعثت بر اساس استاندارد BE EN 12469 در سه کلاس I ،II،III و شرایط مناسب مطابق با GMP می باشد.
شرکت نبض (نوید بخش ضربان) نماینده انحصاری مجتمع صنعتی بعثت در کشور ارایه دهنده فیلترهای هپا و اولپا می باشد.
مجتمع صنعتی بعثت یکی از موفق ترین و معتبرترین مجموعه های تولیدی کشور در زمینه طراحی و ساخت محصولات و تجهیزات ایمنی، پزشکی و خدمات مهندسی است .
که در طول سالهای گذشته علاوه بر ارائه محصولات استراتژیک و کاربردی در حوزه ایمنی و مدیریت بحران ، در عرصه بهبود و نوآوری محصولی نیز برای میهن اسلامی افتخارآفرینی کرده است .ارائه بیش از ۷۰ محصول متنوع ،کسب سه رتبه برتر در سه دوره از جشنواره خوارزمی.دریافت گواهینامه های CE1254,ISO 9001,13485 و ISO17025 برای محصولات صنعت و توانایی انجام بیش از ۱۰۰ نوع آزمایش. و همچنین اخذ تاییدیه استقرار شرایط GMP برای تولید محصولات پزشکی و دارویی ،صادرات محصول به بیش از 10 کشور و ایجاد دانش فنی تولید برای بیش از 20 محصول ، تنها گوشهای از افتخارات این صنعت است .
تولید انواع کیسه های خون گیری مجموعه های سیار بیمارستانی و امدادی، تجهیزات مقابله با بحران و انواع ماسک ها و فیلتر هپا تنفسی توسط مجتمع صنعتی بعثت و همچنین ارائه خدمات فنی مهندسی و طراحی و ساخت محیط های تمیز (Clean Room).
سیستمهای فیلتراسیون و مجموعه های مدیریت بحران، در سایه توجه به نیازهای مشتری و تلاش جهت ارائه محصولات با کیفیت، این صنعت را به یکی از صنایع سر آمد و مورد اطمینان تبدیل نموده است .
محیط های تمیز و عاری از ذرات ،لازمه پیشرفت در علوم و تکنولوژی های امروز دنیا است، به صورتی که تحقیقات در علوم مختلفی مانند صنایع الکترونیکی ،اپتیکی ، غذایی، دارویی ، پزشکی ،میکروبیولوژی و ... بدون در اختیار داشتن این محیط ها غیر ممکن به نظر می رسد.
هود های صنعتی،میکروبیولوژی و شیمیایی، در واقع نوع خاصی از محیط های تمیز می باشند که به منظور کاربردهای عمومی در صنایع مختلف طراحی و ساخته شده اند.
مجتمع صنعتی بعثت به عنوان اولین تولید کننده انواع فیلتر هپا و اولپا در داخل کشور و درانواع مختلف، از سال ۱۳۷۳ در جهت تامین مصارف داخلی و خارجی تولید این نوع محصول را آغاز نموده است.
واحد کنترل کیفیت، علاوه بر آزمایش مواد اولیه و کنترل مداوم و موثر در حین تولید ،محصول نهایی را مطابق با استانداردهای اعلام شده (BS EN,A.S,FED.ST,ISIRI) آزمایش و تایید می نمایند.
ظرفیت تولیدی این مجتمع بالغ بر 300 دستگاه در سال است.
درباره فیلتر هپا
طرز کار فیلتر های هپا
فیلترهای هپا تشکیل شده از الیافی است که به طور رندوم درهم تنیده شده اند. این الیاف از جنس فایبر گلاس و در ابعاد نیم تا دو میکرومتر هستند. آنچه در شناخت این فیلتر اهمیت دارد ابعاد الیاف، ضخامت فیلتر و سرعت face است فضای خالی بین الیاف سه دهم میکرو متر است. این نظریه که فیلتر هپا hepa مثل یک صافی عمل می کند و ذرات کوچکتر از محفظه های موجود عبور می کند کاملاً اشتباه است، زیرا فیلتر هپا می تواند ذرات بسیار کوچکتر را هم جذب کند. اساس عملکرد این فیلتر جذب ذرات است، به این صورت که ذرات به الیاف می چسبند.
- وقتی ذرات برابر با شعاع الیاف موجود در فیلتر وارد فیلتر می شوند به الیاف می چسبند و جلوی عبور آنهاگرفته می شود.
- گاهی ذرات بزرگتر امکان عبور از فیلتر را ندارند و در فضای بین الیاف گیر می افتند در صورتیکه فاصله ی بین الیاف کم باشد و سرعت عبور هوا از فیلتر زیاد باشد این اتفاق باعث به دام افتادن تعداد ذرات بیشتری می شود.
- ذرات کوچکتر از یک دهم میکرومتر که در هنگام عبور از فیلتر در اثر برخورد با الیافها گیر می افتند و یا با تأخیر موفق به عبور از فیلتر می شوند در اثر زیاد بودن لحظه ای ذرات و با حرکت براونی که در فیلتر اتفاق می افتد از عبور شان جلوگیری می شود.این وضعیت موقعی رخ می دهد که سرعت عبور هوا از فیلتر کم باشد.
- در اثر برخورد ذرات کوچکتر از یک دهم میکرومتر با هم مانع از عبورشان از فیلتر می شود. در اثر به دام افتادن و حائل شدن برای ذرات چهار دهم میکرومتر مانع از عبور شان از فیلتر می شود.
مشخصات فیلتر هپا
از عبور %97/99 ذرات که از طریق هوا قابل منقل شدن هستند با اندازه متوسط سه دهم میکرومتر جلوگیری میکند.
فیلتر هپا (HEPA)در دهه 1940 ساخته و به منظور جلوگیری از انتشارآلودگیها و ذرات رادیو اکتیو که به وسیله ی هوا قابل انتقال بودند مورد استفاده قرار گرفت علاوه بر این توانایی مقاومت در برابر فشار سیصد پاسکالی را دارد.
در دهه 1950 با یک برند HEPA ثبت به عنوان یک فیلتر بسیار قوی به بازار عرضه شد. با گذشت ده ها سال متمادی درخواست های بیشتری برای این محصول در زمینه های متفاوت صنعتی شده است مثل قطعات الکترونیکی، کامپیوتر ،دارویی، بیمارستانی، پزشکی، مراقبتهای بالینی، علوم فضایی،سوختهای هسته ای، انرژی هسته ای و ..... .
کاربرد فیلتر هپا در پزشکی
فیلترهای هپا به همراه اشعهUV در از بین بردن باکتری ها و میکروارگانیسمهایی که به وسیله ی هوا منتقل می شوند مفید هستند. به این طریق که باکتری ها و ویروسهای گیر افتاده از طریق هپا با استفاده از اشعه UV ضد عفونی و از بین میروند. فیلتر هپا با ظرفیت %995/99 هم وجود دارند که در حفاظت از انتقال بیماری های مسری که از طریق هوا منتقل می شوند بسیار مفیدواقع شده اند.
تجهیزات تصفیه هوا
از فیلتر هپا در بسیاری از تصفیه کنندگان هوا استفاده می شود که برای مبتلایان به بیماریهای تنفسی مثل آسم و آلرژیهای تنفسی بسیار موثر می باشد،چون فیلتر هپا توانایی به دام انداختن ذراتی مثل گردو غبار، گرده گیاهان، مو و کرک حیوانات خانگی را که از عوامل اصلی ایجاد حساسیت های تنفسی و آسم هستند را دارد. بنابراین هوایی خارج شده از دستگاه به دلیل عبور از فیلتر هپا پاک از هر گونه ذرات آلرژی زا خواهد بود.
مدلهای کنونی فیلترهای هپا دارای امکان شتشو بودن هستند که این قابلیت باعث بالاتر بودن قیمتشان نسبت به فیلترهای هپای قبلی است. یک استاندارد برای اندازه گیری توانایی و راندمان فیلتر MERV نام دارد. بزرگی MERV از 1 تا 20 است و نشان دهنده از بین بردن ذرات از یک دهم تا سه دهم میکرومتر می باشد. هر چه MERV در فیلتر هپا بالاتر باشد توانایی از بین بردن تعداد بیشتری از ذرات را داردهمچنین توانایی آن را دارد که ذراتی با اندازه های خیلی ریز را نابود کند.
امروزه برای تصفیه ی هوای داخل اتومبیل از فیلتر هپا استفاده می شود.
نحوه کار فیلتر هپا در هواپیما
خطوط هوایی مدرن با استفاده از فیلترهای هپا سعی در نابود کردن ذرات بیماریزای قابل انتقال بوسیله ی هوای چرخشی درون هواپیما را دارند.
آزمایشات و پژوهش هایی که بر روی تعدادی هواپیما انجام شده است گواه آن است که میزان ویروس های موجود در کابین هواپیما مانند ویروسهایی است که در خانه وجود دارد.
این میزان آلودگی میکروبی در حالی است که هوای داخلی کابین هر ساعت 10 تا 15 بار با استفاده از فیلترهای هپای بسیار قوی انجام می شود. فیلترهایی که در این هواپیما استفاده می شود مانند فیلترهای هپایی است که در بیمارستانها و در بخش پیوند اعضا مورد استفاده قرار می گیرد در حالیکه فیلترهای به کار رفته در ساختمانهای مسکونی اصلا قدرت نابود کردن آلودگی های ویروسی و میکروبی را ندارند.