فیلتر
- NABZMED
- محصولات
فیلتر هپا در نبض
فیلتر هپا مجتمع صنعتی بعثت بر اساس استاندارد BE EN 12469 در سه کلاس I ،II،III و شرایط مناسب مطابق با GMP می باشد.
شرکت نبض (نوید بخش ضربان) نماینده انحصاری مجتمع صنعتی بعثت در کشور ارایه دهنده فیلترهای هپا و اولپا می باشد.
مجتمع صنعتی بعثت یکی از موفق ترین و معتبرترین مجموعه های تولیدی کشور در زمینه طراحی و ساخت محصولات و تجهیزات ایمنی، پزشکی و خدمات مهندسی است .
که در طول سالهای گذشته علاوه بر ارائه محصولات استراتژیک و کاربردی در حوزه ایمنی و مدیریت بحران ، در عرصه بهبود و نوآوری محصولی نیز برای میهن اسلامی افتخارآفرینی کرده است .ارائه بیش از ۷۰ محصول متنوع ،کسب سه رتبه برتر در سه دوره از جشنواره خوارزمی.دریافت گواهینامه های CE1254,ISO 9001,13485 و ISO17025 برای محصولات صنعت و توانایی انجام بیش از ۱۰۰ نوع آزمایش. و همچنین اخذ تاییدیه استقرار شرایط GMP برای تولید محصولات پزشکی و دارویی ،صادرات محصول به بیش از 10 کشور و ایجاد دانش فنی تولید برای بیش از 20 محصول ، تنها گوشهای از افتخارات این صنعت است .
تولید انواع کیسه های خون گیری مجموعه های سیار بیمارستانی و امدادی، تجهیزات مقابله با بحران و انواع ماسک ها و فیلتر هپا تنفسی توسط مجتمع صنعتی بعثت و همچنین ارائه خدمات فنی مهندسی و طراحی و ساخت محیط های تمیز (Clean Room).
سیستمهای فیلتراسیون و مجموعه های مدیریت بحران، در سایه توجه به نیازهای مشتری و تلاش جهت ارائه محصولات با کیفیت، این صنعت را به یکی از صنایع سر آمد و مورد اطمینان تبدیل نموده است .
محیط های تمیز و عاری از ذرات ،لازمه پیشرفت در علوم و تکنولوژی های امروز دنیا است، به صورتی که تحقیقات در علوم مختلفی مانند صنایع الکترونیکی ،اپتیکی ، غذایی، دارویی ، پزشکی ،میکروبیولوژی و ... بدون در اختیار داشتن این محیط ها غیر ممکن به نظر می رسد.
هود های صنعتی،میکروبیولوژی و شیمیایی، در واقع نوع خاصی از محیط های تمیز می باشند که به منظور کاربردهای عمومی در صنایع مختلف طراحی و ساخته شده اند.
مجتمع صنعتی بعثت به عنوان اولین تولید کننده انواع فیلتر هپا و اولپا در داخل کشور و درانواع مختلف، از سال ۱۳۷۳ در جهت تامین مصارف داخلی و خارجی تولید این نوع محصول را آغاز نموده است.
واحد کنترل کیفیت، علاوه بر آزمایش مواد اولیه و کنترل مداوم و موثر در حین تولید ،محصول نهایی را مطابق با استانداردهای اعلام شده (BS EN,A.S,FED.ST,ISIRI) آزمایش و تایید می نمایند.
ظرفیت تولیدی این مجتمع بالغ بر 300 دستگاه در سال است.
درباره فیلتر هپا
طرز کار فیلتر های هپا
فیلترهای هپا تشکیل شده از الیافی است که به طور رندوم درهم تنیده شده اند. این الیاف از جنس فایبر گلاس و در ابعاد نیم تا دو میکرومتر هستند. آنچه در شناخت این فیلتر اهمیت دارد ابعاد الیاف، ضخامت فیلتر و سرعت face است فضای خالی بین الیاف سه دهم میکرو متر است. این نظریه که فیلتر هپا hepa مثل یک صافی عمل می کند و ذرات کوچکتر از محفظه های موجود عبور می کند کاملاً اشتباه است، زیرا فیلتر هپا می تواند ذرات بسیار کوچکتر را هم جذب کند. اساس عملکرد این فیلتر جذب ذرات است، به این صورت که ذرات به الیاف می چسبند.
- وقتی ذرات برابر با شعاع الیاف موجود در فیلتر وارد فیلتر می شوند به الیاف می چسبند و جلوی عبور آنهاگرفته می شود.
- گاهی ذرات بزرگتر امکان عبور از فیلتر را ندارند و در فضای بین الیاف گیر می افتند در صورتیکه فاصله ی بین الیاف کم باشد و سرعت عبور هوا از فیلتر زیاد باشد این اتفاق باعث به دام افتادن تعداد ذرات بیشتری می شود.
- ذرات کوچکتر از یک دهم میکرومتر که در هنگام عبور از فیلتر در اثر برخورد با الیافها گیر می افتند و یا با تأخیر موفق به عبور از فیلتر می شوند در اثر زیاد بودن لحظه ای ذرات و با حرکت براونی که در فیلتر اتفاق می افتد از عبور شان جلوگیری می شود.این وضعیت موقعی رخ می دهد که سرعت عبور هوا از فیلتر کم باشد.
- در اثر برخورد ذرات کوچکتر از یک دهم میکرومتر با هم مانع از عبورشان از فیلتر می شود. در اثر به دام افتادن و حائل شدن برای ذرات چهار دهم میکرومتر مانع از عبور شان از فیلتر می شود.
مشخصات فیلتر هپا
از عبور %97/99 ذرات که از طریق هوا قابل منقل شدن هستند با اندازه متوسط سه دهم میکرومتر جلوگیری میکند.
فیلتر هپا (HEPA)در دهه 1940 ساخته و به منظور جلوگیری از انتشارآلودگیها و ذرات رادیو اکتیو که به وسیله ی هوا قابل انتقال بودند مورد استفاده قرار گرفت علاوه بر این توانایی مقاومت در برابر فشار سیصد پاسکالی را دارد.
در دهه 1950 با یک برند HEPA ثبت به عنوان یک فیلتر بسیار قوی به بازار عرضه شد. با گذشت ده ها سال متمادی درخواست های بیشتری برای این محصول در زمینه های متفاوت صنعتی شده است مثل قطعات الکترونیکی، کامپیوتر ،دارویی، بیمارستانی، پزشکی، مراقبتهای بالینی، علوم فضایی،سوختهای هسته ای، انرژی هسته ای و ..... .
کاربرد فیلتر هپا در پزشکی
فیلترهای هپا به همراه اشعهUV در از بین بردن باکتری ها و میکروارگانیسمهایی که به وسیله ی هوا منتقل می شوند مفید هستند. به این طریق که باکتری ها و ویروسهای گیر افتاده از طریق هپا با استفاده از اشعه UV ضد عفونی و از بین میروند. فیلتر هپا با ظرفیت %995/99 هم وجود دارند که در حفاظت از انتقال بیماری های مسری که از طریق هوا منتقل می شوند بسیار مفیدواقع شده اند.
تجهیزات تصفیه هوا
از فیلتر هپا در بسیاری از تصفیه کنندگان هوا استفاده می شود که برای مبتلایان به بیماریهای تنفسی مثل آسم و آلرژیهای تنفسی بسیار موثر می باشد،چون فیلتر هپا توانایی به دام انداختن ذراتی مثل گردو غبار، گرده گیاهان، مو و کرک حیوانات خانگی را که از عوامل اصلی ایجاد حساسیت های تنفسی و آسم هستند را دارد. بنابراین هوایی خارج شده از دستگاه به دلیل عبور از فیلتر هپا پاک از هر گونه ذرات آلرژی زا خواهد بود.
مدلهای کنونی فیلترهای هپا دارای امکان شتشو بودن هستند که این قابلیت باعث بالاتر بودن قیمتشان نسبت به فیلترهای هپای قبلی است. یک استاندارد برای اندازه گیری توانایی و راندمان فیلتر MERV نام دارد. بزرگی MERV از 1 تا 20 است و نشان دهنده از بین بردن ذرات از یک دهم تا سه دهم میکرومتر می باشد. هر چه MERV در فیلتر هپا بالاتر باشد توانایی از بین بردن تعداد بیشتری از ذرات را داردهمچنین توانایی آن را دارد که ذراتی با اندازه های خیلی ریز را نابود کند.
امروزه برای تصفیه ی هوای داخل اتومبیل از فیلتر هپا استفاده می شود.
نحوه کار فیلتر هپا در هواپیما
خطوط هوایی مدرن با استفاده از فیلترهای هپا سعی در نابود کردن ذرات بیماریزای قابل انتقال بوسیله ی هوای چرخشی درون هواپیما را دارند.
آزمایشات و پژوهش هایی که بر روی تعدادی هواپیما انجام شده است گواه آن است که میزان ویروس های موجود در کابین هواپیما مانند ویروسهایی است که در خانه وجود دارد.
این میزان آلودگی میکروبی در حالی است که هوای داخلی کابین هر ساعت 10 تا 15 بار با استفاده از فیلترهای هپای بسیار قوی انجام می شود. فیلترهایی که در این هواپیما استفاده می شود مانند فیلترهای هپایی است که در بیمارستانها و در بخش پیوند اعضا مورد استفاده قرار می گیرد در حالیکه فیلترهای به کار رفته در ساختمانهای مسکونی اصلا قدرت نابود کردن آلودگی های ویروسی و میکروبی را ندارند.
تاریخچه فیلتر هپا تا به امروز
در بیشتر صنایع مانند:
نفت، گاز و پتروشیمی
نیروگاهی
انواع هواساز
بیمارستانها
داروسازیها
کلیه سیستمهایی که خروجی هوای تمیز دارند
اکنون همه ما میدانیم که دستگاه تصفیه هوا چه دستگاهی است اما کمتر کسی وجود دارد که درباره پیدایش اولین دستگاه تصفیه هوا و چگونگی بوجود آمدن آن آگاهی داشته باشد. قبل از صنعتی شدن شهرها و بوجود آمدن اتومبیلها، کارخانههای متعدد و دیگر آلایندهها، کسی به فکر ساختن چنین دستگاهی نبود اما امروزه نیاز به دستگاه تصفیه هوا به شدت احساس میشود.
ایده دستگاه تصفیه هوا برای اولین بار توسط چارلز و جان دین در سال 1823 مطرح شد، که البته یک نوع ماسک، به شکل لباسی با یک کلاه بود و پشت کلاه شلنگی قرار داشت که با استفاده از دو دمنده عمل پمپاژ هوا صورت میگرفت و هوای بازدم از طریق لولهای خارج میشد. این دو برادر قصد داشتند به آتشنشانها کمک کنند و راهی پیدا کنند تا زمانی که وارد محیط آتش گرفته و پر از دود میشوند تنفس برایشان آسانتر شود.
درواقع میتوان گفت در ابتدا فیلتر تصفیه هوا و ماسکهای تنفسی بوجود آمدند و به تدریج با کمک فناوریهای جدید بهبود داده شدند، در سال 1860 اولین ماسک تنفسی کاربردی توسط جان استنهاوس تولید و ثبت شد. چند سال بعد با تولید و عرضه فیلترهای هپا (hepa) به بازار ورژن جدیدی از دستگاه تصفیه هوا بوجود آمد که روزبه روز مدرن و پیشرفتهتر شد.
فیلترهای هپا Hepa
Hepa یک فناوری برای تصفیه کردن هوا با راندمان بسیار بالا است. جهش اساسی دستگاههای تصفیه هوا با بوجود آمدن فیلتر هپا صورت گرفت. در ابتدا تکنولوژی هپا در جنگ به علت محافظت از دانشمندان هسته ای و سربازان در مقابل ذرات رادیواکتیو حاصل از بمب اتمی مورد استفاده قرار میگرفت. اما پس از آن در دهه 1950 این نوع فیلتر جهت تصفیه هوا با کارآیی بالا مورد استفاده قرار گرفت.
در سال 1963 در آلمان دو نفر به نامهای مانسفرد و کلاوس هامس یک دستگاه تصفیه هوای خانگی تولید کردند که هوای داخل منزل را تا حد بسیار زیادی بهبود میبخشید که میتوان آن را به عنوان اولین دستگاه تصفیه هوا به رسمیت شناخت. قبل از این تاریخ نیز فیلتر هپا بوجود آمده بود اما آنقدر هزینههای تولید آن بالا بود که جهت استفاده برای منازل به صرفه نبود و از آن تنها برای آزمایشگاههای تحقیقاتی، تولید تراشههای کامپیوتری، بیمارستانها، صنایع داروسازی و... استفاده میشد.
اما از آنجایی که علم همیشه رو به پیشرفت است، این فنآوری توسط شرکتهای تجاری توسعه یافت و وارد بازار شد. به این ترتیب نسل جدیدی از فیلترهای هپا بوجود آمدند که راندمان آنها نسبت به فیلترهای قبلی 100 برابر بیشتر بود. با وجود این فیلترها، دستگاههای تصفیه هوای خانگی این توانایی را بدست آوردند تا ذرات بسیار ریز آلاینده، سموم شیمیایی و حتی بوی نامطبوع را از هوا حذف کنند.
کمپانی Austin Air Systems در سال 1991 بخشهای جدیدی به دستگاه تصفیه هوای خود اضافه کرده بود که کارآیی آن را بالاتر میبرد، یکی از این بخشها یک پیش فیلتر بود که طول عمر و راندمان فیلترهای هپا را افزایش میداد و برای عملکرد بهتر نیز یک سیستم مکش 360 درجهای هوا در دستگاه تعبیه کرد. بعدها با بیشتر شدن آلودگی هوا و بوجود آمدن آلرژی و حساسیتهای گوناگون دستگاههای تصفیه هوا نیز بسیار پیشرفتهتر شدند.
از سال 2005 نیز فیلترهایی با تکنولوژی UVGI یا فرابنفش جهت از بین بردن میکروبها تولید و به دستگاه تصفیه هوا افزوده شده است. امروزه با وجود چنین دستگاههایی در منازل خود قادر به حذف آلایندههایی هستیم که تا پیش از این کاری غیرممکن به نظر میرسید.
بروزترین تکنولوژی دستگاه تصفیه هوا
با مطالعه مطالب بالا بهتر میتوان درک کرد که چقدر زمان، دانش و هزینه صرف شده تا همه افراد بتوانند از دستگاهی با قدرت حذف ذراتی به اندازه 0.3 میکرون (البته در مدلهای جدیدتر ذرات تا اندازه 0.1 میکرون) که شامل 95% ذرات موجود در هوا میباشد در منازل خود استفاده نمایند. شاید تا امروز اهمیت چندانی به این موضوع نمیدادید اما بهتر است بدانید که نه تنها آلودگی هوای شهر بلکه حتی استفاده از انواع اسپریها، استعمال دخانیات و حتی قرار گرفتن در معرض دود آن، روشن کردن شمع و شومینههای هیزمی، استفاده از چسب، مواد شیمیایی، سوسک کشها و.... داخل منزل و در محیط بسته موجب آسیب به سیستم دفاعی بدن میگردد. بنابراین تمامی پزشکان و متخصصان آلرژی درمانی توصیه میکنند که از دستگاه تصفیه هوا خانگی که مجهز به فیلتر هپا و جدیدترین تکنولوژی باشد، استفاده نمایید.
عملکرد جدیدترین دستگاه تصفیه هوا
دستگاههای تصفیه هوا مختلفی جهت از بین بردن آلودگیها، پرزها، میکروبها، ویروسها و دیگر آلایندههای موجود در هوا در بازار موجود هستند که هر کدام ویژگیها و کارآییهای خاص خود را دارند اما تمام دستگاههای تصفیه هوا به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند و از دو عملکرد متفاوت جهت پاکیزه کردن هوا استفاده میکنند.
سیستم تصفیه هوای فعال (Active) و سیستم تصفیه هوای غیر فعال (Pasive) که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند.
سیستم تصفیه هوای فعال (Active)
در سیستم تصفیه هوای فعال فیلتر هپا استفاده نمیشود پس نیازی به تعویض فیلتر هم وجود ندارد. بلکه در این روش از فیلترهای کاتالیستی و همچنین لامپ UV جهت تغییر ماهیت ذرات استفاده میگردد. شاید در نگاه اول این موضوع یک مزیت به نظر برسد اما باید این را هم بدانید که بجای تعویض فیلتر در این نوع دستگاه تصفیه هوا لامپ UV آن نیاز به تعویض دارد. علاوه بر آن در این روش گاز ازن تولید میشود که مقدار کم آن ضرری ندارد اما در صورت افزایش میتواند موجب گلودرد و سرفه شود، پس در زمان خرید دستگاه تصفیه هوا دقت نمایید دستگاهی را تهیه کنید که میزان گاز ازن زیادی تولید نکند. لامپ UV بر روی مولکولهای آلاینده واکنش ایجاد کرده و آنها را خنثی میکند، اما ممکن است برخی ازین ذرات به طور کامل خنثی نشده و به مولکولهای ناشناخته جدیدی تبدیل شوند. استفاده از لامپ UV و نور فرابنفش بیشتر در بیمارستانها و مراکز بهداشتی جهت ضدعفونی کردن سطوح کاربرد دارد.
سیستم تصفیه هوای غیر فعال (Pasive)
روش کار این سیستم از کشیدن هوای محیط به داخل دستگاه آغاز میشود و به این صورت است که ذرات معلق را با استفاده از فیلترهای مختلف جذب مینماید، از یک سو هوای آلوده محیط وارد دستگاه شده از فیلترهای هپا و کربن اکتیو گذر کرده و از سمت دیگر هوایی پاکیزه به محیط بازمیگردد. سیستم غیرفعال هیچگونه گاز یا ماده دیگری را به هوای محیط اضافه نمیکند. پیش فیلتر، فیلتر هپا و فیلتر جاذب کربن در تمام دستگاههای تصفیه هوا (غیرفعال) تعبیه میشوند اما فیلترهای دیگری هم وجود دارند که در صورت نیاز به دستگاه افزوده میگردند. در این نوع دستگاه فیلترها باید هر چند وقت یکبار تعویض شوند. فیلتر کربن اکتیو معمولا برای تصفیه آلایندههای شیمیایی و حذف بوی نامطبوع در کنار فیلتر هپا مورد استفاده قرار میگیرد. فیلتر هپا نیز به دلیل برخورداری از مکانیزم انتشار یا (diffusion) توانایی جذب ذرات بسیار ریز از 3 تا 20 نانو میکرون را دارد و تمام آنها را به طور کامل از خود عبور میدهد، به همین دلیل هوا تا 99% تصفیه میگردد.
خرید دستگاه تصفیه هوا
در صورتی که قصد بررسی مشخصات فنی، مشاهده قیمتها و خرید انواع دستگاه تصفیه هوا از برندهای معتبر با گارانتی اصلی را دارید، کافیست به سایت مجموعه دماتجهیز، اولین و معتبرترین سایت جامع و تخصصی تجهیزات تأسیسات ساختمان و همچنین عضو رسمی اتحادیه فروشندگان لوازم شوفاژ و تهویه مطبوع، مراجعه نمایید.
فیلتر هپا یکی از تجهیزات تصفیه هوا و از تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است.
مکانیزم عمل فیلترهای HEPA
استفاده از فیلترهای هپا یکی از پر طرفدارترین و موثرترین روش های تصفیه هوا است. HEPA مخفف عبارت High Efficiency Particulate Air به معنای حذف ذرات معلق هوا با راندمان بالا است. سیستم هایی که مجهز به فیلتر هپا هستند قادر به جذب 99.7% از ذرات معلق با اندازه بزرگتر از 0.03 میکرون می باشند. این درحالی است که مضر ترین ذرات معلق که ممکن است در هوای اطراف ما وجود داشته باشد از 0.03 میکرون بزرگتر هستند و توسط فیلترهای هپا به شکل موثری از بین میروند.
فیلترهای هپا با قدرت و دقت بالایی که در جذب آلاینده های معلق هوا دارد ، هوای اطراف را تصفیه کرده و هوایی پاک و مطبوع برای تنفس ایجاد می کند. باکتری ها و ذرات گرد و غبار توسط فیلترهای هپا تصفیه شده و از هوای اطراف حذف می شوند.
هوای اطراف بعد از ورود به دستگاه تصفیه هوا از فیلتر هپا عبور کرده و وارد فضای اتاق می گردد و این گردش به طور مداوم ادامه دارد. به این ترتیب 99.7% از ذرات معلق موجود در هوا با عبور ازمنافذ بسیار ریز فیلتر هپا حذف می شوند. تکنولوژی هپا در سال 1940 ابداع شد و امروزه نیز در حال توسعه و پیشرفت است. استفاده از این تکنولوژی در دستگاههای تصفیه هوا باعث افزایش راندمان و کارایی این سیستم ها شده است.
علاوه بر این بسیاری از پزشکان و متخصصان برای کاهش علایم آسم و آلرژی استفاده از این فیلترها را توصیه میکنند. همچنین فیلترهای هپا یکی از از مهمترین تجهیزات مورد استفاده در اتاقهای عمل جهت استریل کردن هوای اتاق و حذف باکتری ها و ویروس ها است.
ساختار فیلترهای هپا
یک فیلتر کاغذ مانند با منافذ بسیار ریز را در نظر بگیرید که ذرات معلق بالاتر از 0.03 میکرون قادر به عبور از این منافذ نباشند. این تعریف ساده ای از فیلتر هپاست. اما اگر فقط یک ورق از این فیلتر را در دستگاه تصفیه هوا قرار دهیم ، به دلیل سطح تماس بسیار کم ، میزان هوای تصفیه شده بسیار ناچیز خواهد بود و علاوه براین ، منافذ خیلی زود به وسیله آلاینده های هوا مسدود می گردند و می بایست فیلتر را تعویض کنیم. حال اگر مساحت این ورق را دوبرابر کنیم ، طبیعی است که سطح تماس دوبرابر شده و میزان هوای تصفیه شده و همچنین عمر فیلتر نیز دوبرابر خواهد شد. اما افزایش مساحت فیلتر تا کجا امکانپذیر است؟ حالا تصور کنید که شروع به تا کردن این کاغذ فیلتر به شکل آکاردئونی کنیم. یعنی آن را به جلو و عقب تا کنیم طوری که سطح بسیار بزرگی از فیلتر را در فضای بسیار کوچکی قرار دهیم. به این ترتیب می توانیم مساحت بیشتری از ورقه ها را در یک فضای اندک جای دهیم. این همان روشی است که در طراحی فیلترهای هپا به کار رفته است و امروزه در برخی از سیستم های تصفیه هوا فیلترهایی به مساحت 40 متر مربع را به همین روش در سیستم جای می دهند. البته توجه داشته باشید که مواد به کار رفته در فیلتر های هپا نوعی فیبر کاغذ مانند از جنس پلیمر است.
بر خلاف تصور اولیه ، فیلترهای هپا مانند یک صافی عمل نمی کنند. فیلترهای هپا بیشتر به نوعی الیاف بسیار نازک که به شکلی نامنظم در هم تنیده شده اند شبیه هستند. هوای وارد شده به سیستم ، می بایست از هزاران پیچ و خم موجود در این الیاف راه خود را پیدا کند. هدف فیلتر هپا جذب ذرات بسیار ریز آلاینده است و طراحی آن به نوعی است که به سه روش به صورت همزمان ، از عبور آلاینده ها جلوگیری می کند:
1 – جلوگیری از عبور ذرات (interception)
ذرات کوچکتر از 100 نانومتر ، هنگام عبور جریان هوا از لابلای الیاف ، با برخورد به تقاطع الیاف ها به آن گیرکرده و می چسبند و سپس شعاع هوا با انعطاف و تغییر مسیر ، از فیلتر خارج می شود.
2 – گیرافتادن ذرات به علت تراکم بافت الیافی (Impact)
ذرات بزرگتر از 1 میکرون ، بعلت بافت بسیار متراکم فیلتر ، در آن گرفتار می شوند و جریان هوا با حرکت منحنی از راههای باز میان فیلتر عبور می کند. این مکانیزم با پخش شدن و از هم بازشدن الیاف ، کاهش میابد و با سرعت جریان هوا افزایش می یابد.
3 – انتشار و پراکندگی (Diffusion)
جهت حرکت ذرات ریز تر از 1/0میکرون ، بعلت برخورد با مولکولهای گازی به طور مداوم تغییر می کند و یک مسیر نامنظم و پر از انحنا را طی می کنند که باعث کاهش سرعت آنها شده و این تاخیر باعث بالا رفتن احتمال توقف و گیرکردن ذرات معلق در درون فیلتر می شود. این روش در جذب ذرات معلق با قطر کمتر از 1/0 میکرون ، بسیار موثر است. همانطور که گفته شد ، ذرات بزرگتر از 4/0 میکرون نیز با دو روش مسدود کردن و تراکم جذب می شوند. ذرات بین این دو اندازه (حدود 3/0 میکرون) بیشترین آمار جذب شوندگی در لابلای الیاف فیلتر را دارند که توسط هر سه عامل ذکر شده ، در فیلتر گیر می افتند.
به توجه به عملکرد فیلتر هپا در میابیم که این تکنولوژی قادر به حذف موثر بو و گازهای شیمیایی موجود در هوا نیست. چرا که گازهای شیمیایی و بخارات بد بو در فاز مولکولی هستند و مولکولها به راحتی از منافذ فیلتر هپا عبور می کنند. به همین دلیل تمامی سیستم های تصفیه هوای مجهز به فیلترهپا دارای فیلتر کربن فعال نیز هستند. مکانیزم عمل فیلترهای کربن فعال به گونه ای است که گازهای شیمیایی و بخارات بدبو جذب آن شده و از هوای اطراف حذف می گردند.
فیلتر هپا در جریان صنایع
کاربرد فیلتر هپا در صنایع مختلف
HEPA filter in various industries
HEPA کلمه اختصاری عبارت High Efficiency Particulate Air به معنی حذف ذرات معلق هوا با راندمان بالا می باشد.
فیلترهای هپا (Hepa Filter) در تجهیزاتی مورد استفاده قرار می گیرد که کار آن ها با مکیدن و دمیدن هوا همراه با شد.می توان گفت که از فیلترهای هپا در اکثر صنایع استفاده می شود مانند صنعت پزشکی و داروسازی وآزمایشگاهی ،در صنایعی که اتاقهای تمیز برای تولید مواد میکروبیولوژی دارند،نفت و گاز و پتروشیمی،صنایع غذایی ،صنایعی که قطعات الکترونیکی تولید میکنند،صنایع نانو تکنولوژی و صنعت هواپیمایی وتولید هواسازها و کلیه سیستم هایی که خروجی هوای تمیز دارند .
روش کار فیلترهای هپا
واژه فیلتراسیون این جمله را در ذهن تداعی میکند که فیلتر هپا مانند یک صافی عمل می کند. فیلترهای هپا از نوعی الیاف بسیار نازک ساخته شده اند که این الیاف به شکل نامنظمی در هم تنیده شده اند و هوای عبوری از این الیاف از ریزترین آلاینده ها پاک شده و هوای پاک وارد محیط می شود.
بیایید قدرت فیلتر هپا را در مقابل آلاینده ها بررسی کنیم:
ابتدا ذرات کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر ، هنگام عبور جریان هوا از لابلای الیاف ، به الیاف که بافت بسیار متراکمی دارند گیرکرده و می چسبند و هوا با حرکت منحنی از راههای باز میان فیلتر عبور می کند. این روند با پخش شدن و از هم بازشدن الیاف ، کاهش میابد و به جریان هوا سرعت می بخشد.
ذرات کوچکتر از ۰٫۱ میکرون با مولکول های گازی برخورد کرده و مسیر نامنظمی را طی میکنند همین روند باعث کاهش سرعت عبور هوا شده و احتمال گیر افتادن ذرات در فیلتر بالا می رود. ذرات بزرگتر از ۰٫۴ میکرون نیز با دو روش مسدود کردن و متراکم کردن جذب می شوند.ذرات حدود 0.3 میکرون بالاترین آمار جذب در لابه لای الیاف فیلتر را دارند.
چرا که گازهای شیمیایی و بخارات بد بو در فاز مولکولی هستند و مولکولها به راحتی از منافذ فیلتر هپا عبور می کنند. به همین دلیل تمامی سیستم های تصفیه هوای مجهز به فیلترهپا دارای فیلتر کربن فعال نیز هستند. مکانیزم عمل فیلترهای کربن فعال به گونه ای است که گازهای شیمیایی و بخارات بدبو جذب آن شده و از هوای اطراف حذف می گردند.
شرکت نبض (نویدبخش ضربان) نماینده انحصاری مجتمع صنعتی بعثت اولین و معتبرترین تولید کننده انواع فیلترهای هپا و اولپا با استانداردهای بین المللی در کشور می باشد که شما میتوانید با مشورت با مشاورین نبض و انتخاب مناسب ترین فیلتر هپا ،هوای پاک و عاری از انواع آلودگی را به خود و همکارانتان هدیه دهید.
حالا که روش کار فیلترهای هپا را بررسی کردیم بیایید کاربرد فیلترهای هپا در صنایع مختلف را هم بررسی کنیم :
فیلتر هپا در صنعت پزشکی و داروسازی
کیفیت هوای داخلی ساختمانها از اهمیت بالایی برخوردار است است، زیرا افراد بیشتر زمان خود را در داخل ساختمانها سپری می کنند. تحقیقات نشان داده است آلودگی محیط های داخلی بیشتر از هوای بیرون است. هوا در فضاهای بسته شامل انواع میکروارگانیسم ها از جمله باکتریها، قارچها و ویروسها می باشد که بعضی از آنها میتوانند سالمتی انسان را تحت تأثیر قرار دهند. بیمارستان یکی از مهمترین مکانهایی است که کیفیت هوای داخلی آن اهمیت فراوانی دارد.
فضای داخلی و شرایط بیمارستانها به شکلی است که در آن پزشکان، پرستاران، کارکنان ، بيماران و مراجعه کنندگان در معرض تماس با بيوآئروسلها قرار مي گيرند که این مسأله می تواند تهدیدی جدی برای سالمتی این اشخاص باشد.بيوآئروسلها براي افرادي که در بيمارستانها و مراکز درماني مشغول به کار هستند، به عنوان معضل شغلي محسوب شده و موجب به خطر افتادن سالمتي کارکنان، غيبت از کار و کاهش بهره وری در محيط کار ميگردد.
سیستم فیلتراسیون از اجزای لاینفک صنعت داروسازی می باشد.به دلیل فرآیندهای خاص و حساسی که در این صنعت انجام می شود و به منظور رعایت تمام استانداردها هوای ورودی باید کاملا استرلیزه شود.هوای خروجی به دلیل آلوده بودن به موادبیولوژیکی مانند ویروس ها و باکتری ها و همچنین مواد رادیواکتیوبرای اپراتور مضر و خطرناک می باشد.
یک دارو از ابتدا تا انتهای فرآیند ساخت برای اینکه به بازار دارو وارد شود پروسه طولانی را پشت سر می گذارد و قدم به قدم این پروسه با ایجاد گرد و غبار و ذرات آلاینده بسیاری همراه است و اهمیت فیلتر هپای مناسب در این صنعت غیر قابل انکار است .استفاده از فیلتر مناسب برای جلوگیری از عبور آلاینده ها و ترکیبات خطرناک وسمی می تواند بزرگترین کمک در صنعت داروسازی باشد.
فیلتراسیون در بخش های دیگر دنیای پزشکی نیز کاربرد وسیعی دارد برای مطالعه بیشتر در این خصوص میتوانید به مقاله تهویه مراکز درمانی مراجعه فرمایید.
فیلتر هپا در صنعت هسته ای
محبوس نمودن ذرات هوازی رادیواکتیو و سمی و حفاظت از تاسیسات هسته ای درکل دنیا توسط فیلترهای هپا با کارایی بالا انجام میشود. در زمان وقوع حادثه، فیلترهای هپا برای کارکنان و عموم مردم اهمیت حیاتی داشته لذا بیشترین توجه در مورد فیلترهای هپا مربوط به طراحی و تحلیل ایمنی عملکرد آنها بوده که در مورد تاسیسات هسته ای باید به آن توجه شود.
فیلتر هپا در صنعت هواپیمایی
به دلیل بسته بودن فضای هواپیما ذرات بیماری زای زیادی در هوای داخل کابین به گردش در می آید که برای مسافرین میتواند خطرناک باشد.
به این منظور می بایست هوای داخل کابین در هر ساعت 10 تا 15 مرتبه فیلتر شود . با استفاده از فیلترهای هپا می توان با این مشکل مقابله کرده و جریان هوای سالمی را در داخل هواپیما ایجاد کرد.
فیلترهایی که باید در هواپیما استفاده شود مشابه فیلترهای هپایی است که در بخش پیوند اعضا استفاده میشود.
فیلتر هپا در صنایع غذایی
در صنایع غذایی انتخاب مناسب تجهیزات فیلتراسیون برای دستیابی به نتایج مطلوب حایز اهمیت بالایی است.
یکی از بخشهای مهم صنایع غذایی که فیلتراسیون در آن نقش مهمی دارد، کارخانههای تولید لبنیات هستند. با استفاده از فیلترهای هپای مناسب میتوان احتمال آلودگی در فرآیند تولید لبنیات را کاهش داد. با استفاده از فیلترهای هپای مناسب و استفاده از هوای فیلتر شده میتوان از فرآیند پر ریسک تولید لبنیات محافظت کرد و ماندگاری محصول را افزایش داد. آلایندههای موجود در هوا از انواع قارچها و باکتریها بر ماندگاری محصولات لبنی مانند شیر و شیر خشک، پنیر، ماست، بستنی و کره تاثیر میگذارند. علاوه بر این در تولید شیر خشک نوزاد باید حساسیت بیشتری را در نظر گرفت.
با توجه به میزان منابع آلوده کننده در فرآوردههای لبنی، کارخانجات تولید مواد لبنی باید مقررات و الزامات دقیق برای ایمنی تولید مواد غذایی را رعایت کنند.
درصورتی که تجهیزات مورداستفاده برای فیلتراسیون بهدرستی مورد آزمایش و تایید قرار نگرفته باشد ، ممکن است در طولانیمدت هزینه بیشتری به شما تحمیل کند.
#nabz#paulse#hospital#filter#hepa#filteration#beasat
#qom#esfehan#iran#corona#hood#microbiology#laminar
#safety#biomedical#pezeshk#isfahan#salamat#shimi#clean_room
#darou#pharmacy#medical
#نبض#هود#فیلتر#هپا#بعثت#نوید_بخش#ضربان#هود#لامینار#سقفی#بیمارستان#آزمایشگاه
#داروسازی#پزشکی#کلین_روم#کلین_زون#لف#شیمیایی#میکرون#تجهیزات#تجهیزات_پزشکی
فیلتر هپا Hepa Filter
هود لا مینار laminar flow hood
هود لامینار (هود میکروبیولوژی ، هود آزمایشگاهی laboratory hood،هود ایمنی زیستی و هود شیمیایی)
مجتمع صنعتی بعثت قم
اتاق تمیز یا کلین رومClean room