لطفا صبرکنید ...

تهویه در آزمایشگاه

آزمایشگاه باید ازسيستم تهویه متناسبی برخوردار باشد تا از تجمع بخارات و گازهای سمی در فضای عمومی آزمایشگاه جلوگیری شده، کنترل دما به خوبی انجام شده، تجهيزات به درستی کار کرده و ایمنی و آسایش کارکنان و ارباب رجوع تامين شود.
سيستم تهویه لابراتواردر شرایط ایده آل به گونه ای است که بين 16-12 بار (حداقل 6 بار) در هر ساعت تعویض هوا صورت گيرد و نحوه طراحی باید طوری باشد که هوای تميز وارد و هوای قبلی به طور کامل خارج گردد.
رطوبت در آزمایشگاه باید در حد متعادل حفظ شود. سطح رطوبت کمتر از 20% باعث ایجاد الکتریسیته ساکن و رطوبت بالای 50% باعث بهم چسبیدن مواد میشود.
آزمایشگاه باید سيستم مناسب گرمایش و سرمایش داشته باشد، دامنه تغييرات ایده آل 5 +/- درجه سانتی گراد است.
تمامی اتاق های کار نسبت به راهرو ها باید فشار منفی داشته باشد بطوریکه هوا از نواحی تميزتر جریان پیدا کند و از بخش های آلوده تر (مثل باکتریولوژی) توسط هود لامینار خارج شود.
باید توجه داشت که هوای خروجی از آزمایشگاه نباید به جای دیگری راه پیدا کند و خروجی هوای فیلترهای هپا باید طوری تعبيه شود که برای ساکنان ساختمان خطرساز نباشد.
محل انجام فعاليت های مخاطره آميز و محل قرار گرفتن هودها از هر نوع می بایست تا حد امکان از درب ها دور باشند.
هودها باید در مکانی قرار گيرند که امکان نصب کانال جهت ارتباط با فضای بيرون (در صورت نياز ) به راحتی ميسر باشد.
تعيين نوع هودهای لامینار مورد استفاده در آزمایشگاه براساس تعيين سطح ایمنی زیستی (BSL) و با توجه به فعاليت های آزمایشگاه صورت می گیرد.
اکثر آزمایشگاه ها تشخيص طبی در سطح ایمنی زیستی II هستند و بایستی از هودهای لامینار کلاس II استفاده نمایند.
در مکانهایی که با ميکرارگانيسم های خطرناک مانند مایکوباکتریوم توبرکولوزیس، بروسلا، قارچ ها و ….کار می شود، استفاده از هودهای میکروبیولوژی کلاس II ضروری است.
طراحی هودهای سطح 3 و 4 ایمنی زیستی برای آزمایشگاه هایی کاربرد دارد که کارکنان آن ها با عوامل عفونی پر خطر یا نا شناخته ای کار می کنند که تنفس آن ها باعث مرگ یا بيماری های جدی و خطرناکی میشود. به دليل مخاطره آميز بودن این عوامل عفونی باید تمهيدات خاصی برای کار با آن ها در نظر گرفته شود. هودهای لامینار کلاس III در چنین محیط هایی م.رد استفاده قرار میگیرد.

روش های کنترل عفونت های محیطی و اتاق های ایزوله بیمارستانی
به تهویه بخش هایی از بیمارستان مثل اتاق عمل ،اتاق های ایزوله محیطی(کلین روم) و تنفسی برای جدا کردن بیماران با عفونت های هوابرد و غیره باید توجه ویژه ای داشت.
اگر چه خصوصیات این گونه اتاق ها در بیمارستان ها متفاوت است . ولی برای کم شدن تعداد اسپور های هوای اتاق باید به موارد زیر توجه کرد :
* فیلتراسیون هوای ورودی اتاق با استفاده از فیلترهای هپا.
* استفاده از اتاق های با هوای جهت دار.
* هوایی با فشار دو و نیم پاسکال تامین شود.
* درزگیری اتاق و تعویض هوا در هر ساعت 12 مرتبه.
برای بیمارانی که دارای نقص ایمنی هستند یا بیمارانی که پیوند سلول های بنیادی انجام داده اند . یا در اتاق های عمل ارتوپدی باید از اتاق های با فشار مثبت استفاده کرد.
در همه ی مراکز بهداشتی حتی در مراکز سیار باید اتاق ایزوله تنفسی وجود داشته باشد.
تهویه درست ، رطوبت و کنترل دما در اتاق عمل برای راحتی اعضای جراحی و بیمار و جلوگیری از نشر و انتقال میکروارگانیسم ها لازم و ضروری است. در نتیجه باید از رفت و آمدهای بی دلیل و غیر ضروری به اتاقهای ایزوله جدا خودداری گردد. همچنین سیستم تهویه ی اتاق عمل باید در هر ساعت 15 بار با استفاده از امکانات فیلتراسیون تعویض گردد.
جریان هوای آرام یا لامینار و لامپ UV برای کاهش خطر عفونت های مکان جراحی لازم است.
برای بیماران مبتلا به سل اتاق عمل دارای فشار هوای مثبت نسبت به بیرون از اتاق عمل می تواند منجر به انتقال سل به پرسنل گردد.
تهویه اتاق عمل
به دلیل حساسیت بالای بدن بیمار در جراحی،تهویه اتاق عمل از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین منظور نوع توزیع جریان هوا و نوع فیلتراسیون اتاق عمل باید به گونه ای باشد که میزان کنترل آلودگی یا عفونت در فضای اتاق عمل، به حداکثر مقدار ممکن برسد. حتی نوع معماری اتاق عمل به شکلی است که پارامتر کنترل آلودگی در آن رعایت شود. به طور مثال ما هیج زاویه 90 درجه در اتاق عمل نمی بینیم و تمامی گوشه های اتاق عمل به صورت زاویه دار ساخته می شود تا از تجمع آلودگی در زوایای نوک تیز جلوگیری گردد.
روش توزیع جریان هوا در اتاق عمل
توزیع جریان هوا در اتاق عمل از طریق دریچه های ساپلای که در سقف اتاق عمل قرار دارد (دریچه های Laminar Flow) وارد اتاق عمل می شود و با همراه کردن آلودگی عفونت از کنار تخت بیمار از طریق دریچه های اگزاست که در چهار طرف کنج اتاق عمل قرار دارد، خارج می شود. در هر کنج اتاق عمل دو دریچه اگزاست داریم که در فاصله های 10 تا 20 سانتی متری از سقف و از کف اتاق قرار دارند. با نظر به این که هوای وارد شده از طریق دریچه های ساپلای، آلودگی و عفونت را همراه خود می کند و سنگین می شود، دو سوم هوا از طریق درچه اگزاست پایین خارج شده و باقی آن که نتوانسته است از دریچه پایینی خارج شود، از دریچه اگزاست بالایی خارج می شود. در ستون سقفی گاز های طبی و پریز های برق قرار می گیرند و چراغ جراحی برای روشنایی فضای اتاق عمل مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، توزیع جریان هوا از سقف و دریچه های Laminar Flow انجام می شود و یک پرده هوایی در اطراف تخت جراحی ایجاد می کند که موجب می شود تخت بیمار یک محیط کاملا تمیز بماند و هرگونه آلودگی که در اتاق عمل ایجاد می شودکه بیشترین آلودگی توسط پرسنل اتاق عمل ایجاد می شود را با خودش همراه کرده و از طریق دریچه های اگزاست خارج می کند.

همانطور که گفتیم، 4 طرف اتاق عمل به صورت زاویه دار ساخته می شود که از تجمع آلودگی جلوگیری شود. چراغ اتاق عمل در مرکز اتاق و بالای تخت بیمار قرار می گیرد و ستون سقفی بیهوشی که بالای تخت بیمار و ستون سقف جراحی که پایین تخت بیمار قرار می گیرد.
هوارسانی در اتاق عمل
هر اتاق عمل باید یک هواساز مجزا به خود را داشته باشد. طبق تصویر زیر، برای هر اتاق عمل باید یک هواساز مجزا وجود داشته باشد تا کنترل دمای استاندارد اتاق عمل به صورت مستقل صورت گیرد.

حداقل فاصله هواساز ها تا بخش جراحی باید 6 متر باشد. هوای ساپلای بعد از اینکه وارد اتاق عمل شد، به دو انشعاب فرعی تقسیم می شود و برای هر انشعاب هم 2 تا درچه سقفی روی Laminar Flow در نظر گرفته می شود که دریچه ها نیز از نوع دریچه های سوراخ دار یا اصطلاحا Perforated Diffuser هستند. هوای اگزاست نیز از 4 طرف کنج های اتاق عمل خارج می شود..

فیلتر هپا چیست ؟

تهویه : فیلتر هپا (HEPA)تشکیل شده از الیافی است که به طور تصادفی درهم تنیده شده اند. این الیاف از جنس فایبر گلاس و در ابعاد نیم تا دو میکرومتر هستند.
آنچه در شناخت این فیلتر اهمیت دارد ابعاد الیاف، ضخامت فیلتر و سرعت face است فضای خالی بین الیاف سه دهم میکرو متر است.
این نظریه که فیلتر هپا hepa مثل یک صافی عمل می کند و ذرات کوچکتر از محفظه های موجود عبور می کند کاملاً اشتباه است، زیرا فیلتر هپا می تواند ذرات بسیار کوچکتر را هم جذب کند. اساس عملکرد این فیلتر جذب ذرات است، به این صورت که ذرات به الیاف می چسبند.
• وقتی ذرات برابر با شعاع الیاف موجود در فیلتر وارد فیلتر می شوند به الیاف می چسبند و جلوی عبور آنهاگرفته می شود.
• گاهی ذرات بزرگتر امکان عبور از فیلتر را ندارند و در فضای بین الیاف گیر می افتند در صورتیکه فاصله ی بین الیاف کم باشد و سرعت عبور هوا از فیلتر زیاد باشد این اتفاق باعث به دام افتادن تعداد ذرات بیشتری می شود.
• ذرات کوچکتر از یک دهم میکرومتر که در هنگام عبور از فیلتر در اثر برخورد با الیاف گیر می افتند و یا با تأخیر موفق به عبور از فیلتر می شوند در اثر زیاد بودن لحظه ای ذرات و با حرکت براونی که در فیلتر اتفاق می افتد از عبور شان جلوگیری می شود.این وضعیت موقعی رخ می دهد که سرعت عبور هوا از فیلتر کم باشد.
• در اثر برخورد ذرات کوچکتر از یک دهم میکرومتر با هم مانع از عبورشان از فیلتر می شود. در اثر به دام افتادن و حائل شدن برای ذرات چهار دهم میکرومتر مانع از عبور شان از فیلتر می شود.

مشخصات فیلتر هپا
از عبور %97/99 ذرات که از طریق هوا قابل منقل شدن هستند با اندازه متوسط سه دهم میکرومتر جلوگیری میکند.

 

فیلتر هپا (HEPA) در دهه 1940 ساخته و به منظور جلوگیری از انتشارآلودگیها و ذرات رادیو اکتیو که به وسیله ی هوا قابل انتقال بودند مورد استفاده قرار گرفت علاوه بر این توانایی مقاومت در برابر فشار سیصد پاسکالی را دارد.
در دهه 1950 با یک برند “HEPA “ثبت به عنوان یک فیلتر بسیار قوی به بازار عرضه شد. با گذشت ده ها سال متمادی درخواست های بیشتری برای این محصول در زمینه های متفاوت صنعتی شده است مثل ‌ قطعات الکترونیکی، کامپیوتر ،دارویی، بیمارستانی، پزشکی، مراقبتهای بالینی، علوم فضایی،سوختهای هسته ای، انرژی هسته ای و ….. .
با توجه به الزام عدم نفوذ هوای بیرون به داخل و فشار مثبت فضای اتاق عمل استفاده از فیلترهای هپا به منظور جلوگیری از ورود میکروب ها به درون فضای اتاق عمل امری مهم است ولی در بعضی از بیمارستان های قدیمی که امکان نصب فیلتر هپا را ندارند و همچنین به دلیل بار کاری امکان تعطیل کردن اتاق عمل نیز وجود ندارد پس به طور موقت می توان با افزایش دور الکتروموتور سیستمهای تهویه و استفاده از تکنولوژی جدید دستگاههای ضدعفونی از اتاق های عمل استفاده کرد.
با توجه به حساس بودن عفونت های بیمارستانی به ویژه در اتاق های عمل پیشگیری از عفونت ها و قارچ های قابل انتقال در آن بسیار اهمیت دارد. یکی از عواملی که این موضوع را تحت تاثیر قرار می دهد تهویه مناسب و جریانهای هوای موجود در این بخش می باشد .از جمله عفونت های مورد بررسی عوامل میکروبی انتقال یافته از هوا می باشد .
با توجه به ارزیابی های انجام شده بر سیستم فیلتر هپا می توان به موارد زیر در کنترل و بازده هر چه بیشتر اشاره کرد:
1. برقراری سیستم تهویه فشار مثبت در اتاق عمل.
2. . ۲۵ بار تعویض هوا در ساعت انجام شود و حداقل سه بار آن هوای تازه باشد.
3. ورود هوا از سقف و خروج آن از کف باشد.
4. به منظور پیشگیری از عفونت جراحی از اشعه ماورای بنفش استفاده نشود.
5. درب اتاق عمل فقط در مواقع عبور وسایل پرسنل و بیماران باز شود.
6. هوا به طور کامل باید فیلتر شده و گردش مجدد و تازه داشته باشد.
7. انجام جراحی‌های ارتوپدی ایمپلنت استفاده از اتاقهای عمل مجهز به هوای بسیار تمیز مورد بررسی قرار گیرد.
8. به صورت ماهانه نمونه برداری های منظم و تعویض فیلترها انجام پذیرد.
9. رطوبت مناسب و دمای مناسب حفظ گردد.
بازرسی و تعویض فیلتر هپا مورد استفاده در بیمارستان :
فیلترهای مورد استفاده جهت تصفیه هوا در بیمارستان ها بعد از مدتی به علت این که ذرات جریان هوا را از بین می برند مسدود شده و باید عوض شوند. زمان تعویض به دلیل اینکه ممکن است ایجاد گرد و غبار نماید باید اقدامات احتیاطی لازم از جمله استفاده از ماسک توسط پرسنل و کارگران مسئول تعویض فیلترها انجام شود. فیلتر های کثیف باید با احتیاط از آب خود جدا و در یک کیسه پلاستیکی گذاشته شود و پس از پایان کار به طرز مناسب بی خطر سازی و با پسماندهای عادی بیمارستان از محیط بیمارستان خارج شود. باید به این نکته توجه کرد که فیلتر های جایگزین شده باید به درستی و از جهت مناسب در محل مورد نظر قرار گیرند و دستورالعمل کارخانه سازنده مورد توجه قرار گیرد.
کاربرد فیلتر هپا در پزشکی
فیلترهای هپا به همراه اشعهUV در از بین بردن باکتری ها و میکروارگانیسمهایی که به وسیله ی هوا منتقل می شوند مفید هستند. به این طریق که باکتری ها و ویروسهای گیر افتاده از طریق هپا با استفاده از اشعه UV ضد عفونی و از بین میروند.
فیلتر هپا با ظرفیت %995/99 هم وجود دارند که در حفاظت از انتقال بیماری های مسری که از طریق هوا منتقل می شوند بسیار مفیدواقع شده اند.
تجهیزات تصفیه هوا
از فیلتر هپا در پزشکی در بسیاری از تصفیه کنندهای هوا استفاده می شود که برای مبتلایان به بیماریهای تنفسی مثل آسم و آلرژیهای تنفسی بسیار موثر می باشد.
چون فیلتر هپا توانایی به دام انداختن ذراتی مثل گردو غبار، گرده گیاهان، مو و کرک حیوانات خانگی را که از عوامل اصلی ایجاد حساسیت های تنفسی و آسم هستند را دارد . بنابراین هوایی خارج شده از دستگاه به دلیل عبور از فیلتر هپا پاک از هر گونه ذرات آلرژی زا خواهد بود.
مدلهای کنونی فیلترهای هپا دارای امکان شتشو بودن هستند که این قابلیت باعث بالاتر بودن قیمتشان نسبت به فیلترهای هپای قبلی است.
یک استاندارد برای اندازه گیری توانایی و راندمان فیلتر MERV نام دارد. بزرگی MERV از 1 تا 20 است و نشان دهنده از بین بردن ذرات از یک دهم تا سه دهم میکرومتر می باشد. هر چه MERV در فیلتر هپا بالاتر باشد توانایی از بین بردن تعداد بیشتری از ذرات را داردهمچنین توانایی آن را دارد که ذراتی با اندازه های خیلی ریز را نابود کند.
امروزه برای تصفیه ی هوای داخل اتومبیل از فیلتر هپا استفاده می شود.
ا توجه به الزام عدم نفوذ هوای بیرون به داخل و فشار مثبت فضای اتاق عمل استفاده از فیلترهای هپا به منظور جلوگیری از ورود میکروب ها به درون فضای اتاق عمل امری مهم است ولی در بعضی از بیمارستان های قدیمی که امکان نصب فیلتر هپا را ندارند و همچنین به دلیل بار کاری امکان تعطیل کردن اتاق عمل نیز وجود ندارد پس به طور موقت می توان با افزایش دور الکتروموتور سیستمهای تهویه و استفاده از تکنولوژی جدید دستگاههای ضدعفونی از اتاق های عمل استفاده کرد.
با توجه به حساس بودن عفونت های بیمارستانی به ویژه در اتاق های عمل پیشگیری از عفونت ها و قارچ های قابل انتقال در آن بسیار اهمیت دارد. یکی از عواملی که این موضوع را تحت الشعاع قرار می دهد تهویه مناسب و جریانهای هوای موجود در این بخش می باشد .از جمله عفونت های مورد بررسی عوامل میکروبی انتقال یافته از هوا می باشد .
با توجه به ارزیابی های انجام شده بر سیستم فیلتر هپا می توان به موارد زیر در کنترل و بازده هر چه بیشتر اشاره کرد:
1. برقراری سیستم تهویه فشار مثبت در اتاق عمل.
2. . ۲۵ بار تعویض هوا در ساعت انجام شود و حداقل سه بار آن هوای تازه باشد.
3. ورود هوا از سقف و خروج آن از کف باشد.
4. به منظور پیشگیری از عفونت جراحی از اشعه ماورای بنفش استفاده نشود.
5. درب اتاق عمل فقط در مواقع عبور وسایل پرسنل و بیماران باز شود.
6. هوا به طور کامل باید فیلتر شده و گردش مجدد و تازه داشته باشد.
7. انجام جراحی‌های ارتوپدی ایمپلنت استفاده از اتاقهای عمل مجهز به هوای بسیار تمیز مورد بررسی قرار گیرد.
8. به صورت ماهانه نمونه برداری های منظم و تعویض فیلترها انجام پذیرد.
9. رطوبت مناسب و دمای مناسب حفظ گردد.
بازرسی و تعویض فیلتر هپا مورد استفاده در بیمارستان
فیلترهای مورد استفاده جهت تصفیه هوا در بیمارستان ها بعد از مدتی به علت این که ذرات جریان هوا را از بین می برند مسدود شده و باید عوض شوند. زمان تعویض به دلیل اینکه ممکن است ایجاد گرد و غبار نماید باید اقدامات احتیاطی لازم از جمله استفاده از ماسک توسط پرسنل و کارگران مسئول تعویض فیلترها انجام شود. فیلتر های کثیف باید با احتیاط از آب خود جدا و در یک کیسه پلاستیکی گذاشته شود و پس از پایان کار به طرز مناسب بی خطر سازی و با پسماندهای عادی بیمارستان از محیط بیمارستان خارج شود. باید به این نکته توجه کرد که فیلتر های جایگزین شده باید به درستی و از جهت مناسب در محل مورد نظر قرار گیرند و دستورالعمل کارخانه سازنده مورد توجه قرار گیرد.
10.
روش های کنترل عفونت های محیطی و اتاق های ایزوله بیمارستانی
به تهویه بخش هایی از بیمارستان مثل اتاق عمل ،اتاق های ایزوله محیطی( کلین روم) و تنفسی برای جدا کردن بیماران با عفونت های هوابرد و غیره باید توجه ویژه ای داشت.
اگر چه خصوصیات این گونه اتاق ها در بیمارستان ها متفاوت است . ولی برای کم شدن تعداد اسپور های هوای اتاق باید به موارد زیر توجه کرد :
1- فیلتراسیون هوای ورودی اتاق با استفاده از فیلترهای هپا.
2- استفاده از اتاق های با هوای جهت دار.
3- هوایی با فشار دو و نیم پاسکال تامین شود.
4-درزگیری اتاق و تعویض هوا در هر ساعت 12 مرتبه.
برای بیمارانی که دارای نقص ایمنی هستند یا بیمارانی که پیوند سلول های بنیادی انجام داده اند . یا در اتاق های عمل ارتوپدی باید از اتاق های با فشار مثبت استفاده کرد.
در هر مراکز بهداشتی حتی در مراکز سیار باید اتاق ایزوله تنفسی وجود داشته باشد.
تهویه درست ، رطوبت و کنترل دما در اتاق عمل برای راحتی اعضای جراحی و بیمار و جلوگیری از نشر و انتقال میکروارگانیسم ها لازم و ضروری است. در نتیجه باید از رفت و آمدهای بی دلیل و غیر ضروری به اتاقهای ایزوله جدا خودداری گردد. همچنین سیستم تهویه ی اتاق عمل باید در هر ساعت 15 بار با استفاده از امکانات فیلتراسیون تعویض گردد.
جریان هوای آرام یا لامینار و لامپ UV برای کاهش خطر عفونت های مکان جراحی لازم است.
برای بیماران مبتلا به سل اتاق عمل دارای فشار هوای مثبت نسبت به بیرون از اتاق عمل می تواند منجر به انتقال سل به پرسنل گردد.
نحوه کار فیلتر هپا در هواپیما
خطوط هوایی مدرن با استفاده از فیلترهای هپا سعی در نابود کردن ذرات بیماریزای قابل انتقال بوسیله ی هوای چرخشی درون هواپیما را دارند.
آزمایشات و پژوهش هایی که بر روی تعدادی هواپیما انجام شده است گواه آن است که میزان ویروس های موجود در کابین هواپیما مانند ویروسهایی است که در خانه وجود دارد.
این میزان آلودگی میکروبی در حالی است که هوای داخلی کابین هر ساعت 10 تا 15 بار با استفاده از فیلترهای هپای بسیار قوی انجام می شود.
فیلترهایی که در این هواپیما استفاده می شود مانند فیلترهای هپایی است که در بیمارستانها و در بخش پیوند اعضا مورد استفاده قرار می گیرد در حالیکه فیلترهای به کار رفته در ساختمانهای مسکونی اصلا قدرت نابود کردن آلودگی های ویروسی و میکروبی را ندارند.
بازرسی و استفاده از دستگاه های هپای قابل حمل بیمارستان ها
استقرار دستگاه های قابل حمل در هر بخش از بیمارستان باید با نظارت کمیته کنترل عفونت و کارشناس بهداشت بیمارستان انجام گیرد.
دستگاه های مورد استفاده در اتاق های ایزوله یا بخش های عفونی باید در محل‌های دیگری گندزدایی شود. همه دستگاههای های قابل حمل باید به طور هفتگی بازرسی و تمیز شوند.
نگهداری فیلترهای هپا
کارایی سیستم فیلتراسیون بستگی به قطر منافذ فیلتر هپا دارد. از طرفی هر چه قطر منافذ کمتر باشد ایجاد افت فشار بیشتر است افت فشار می تواند به وسیله فن های قوی تر و کارآمد تر جبران شود. جهت حفظ عملکرد بهینه فیلتر ها بازرسی و جایگزینی آن باید مطابق با توصیه های کارخانه سازنده انجام شود. فیلترهای معاوضه شده باید در داخل کیسه پلاستیکی قرار داده شود و در محل مناسب دفع گردد.
اختلاف فشار در دو طرف فیلتر باید با استفاده از مانومتر مورد اندازه گیری قرار گیرد. وجود فشار بیشتر از دفترچه مشخص کننده نیاز به تعویض فیلتر می باشد برای بررسی دلایل کاهش عملکرد به صورت مداوم فیلترها باید بازرسی شوند .
عدم فیلتراسیون ذرات در هوای محیط می تواند منجر به اثرات بدی برای بیماران و پرسنل بیمارستان می گردد. ذرات می توانند در هنگام تعویض لباس بر روی زخم های باز بنشینند. فیلتر های مورد استفاده در دستگاه های هپای قابل حمل از بین بردن ۹۰ درصد از ذرات با قطر نیم میکرون از هوای داخل و بیرون را داشته باشند.
فیلترهای های قابل حمل در گذشته برای بیماران بستری شده در اتاق ایزوله استفاده می شده است در این روش استفاده از این فیلترهای هپا هیچ گونه فشاری را ایجاد نمی کند پس تاثیر بر جهت جریان هوا ندارد. فیلتر در اتاق قرار گرفته و بدون اتصال به کانال هوا فقط در چرخش مجدد هوا تاثیر می گذارد این روش فیلتراسیون برای بخش ایزوله پیشنهاد نمی گردد.
اگر فیلتر هپا به مدت زیادی در یک مکان استفاده شود پیش فیلتر باید در زمانی که پرزهای مری بر روی پیتر ایجاد گردید تعویض گردد.
استفاده از فیلترهای به های قابل حمل در بخش ایزوله تنفسی بیمارستان ها
تهویه بیمارستانی : ایجاد فشار منفی در بخش ایزوله با استفاده از فیلترهای هپا قابل حمل به دو روش انجام می شود:
1. قرار دادن فیلتر هپا در مرکز اتاق و بستن کلیه خروجی های هوا از جمله کانال برگشت جریان هوا پنجره و اتصال خروجی به پنجره اتاق
2. ایجاد فشار منفی تخلیه هوای خروجی فیلتر هپا به سیستم جریان برگشتی
در این روش مجرای خروجی فیلتر هپا به کانال خروجی متصل می شود. در این روش باید میزان جریان هوای تخلیه شده کانال خروجی بیشتر از ظرفیت آن نباشد چون باعث تغییر توازن جریان در بخش‌های
دیگر می شود
تصفیه هوای محیط کار
کاربرد فیلتر هپا در محیط کار
تهویه محیط کار :در حال حاضر با رشد شهرنشینی و صنعتی شدن ، آلودگی هوا در حال تبدیل به یک تهدید بزرگ برای سالمت انسان و محیط است .
آلودگی هوا، ورود مواد شيميايي گازي و ذرات بیولوژیکی به هوا میباشد كه میتواند باعث ايجاد خطر براي انسان، ساير موجودات زنده، اشياء و يا آسيب به زیستگاه ها میگردد.
تهویه : به علت این که بسیاری از مردم بیشتر عمر خود را در داخل محیط ها یبسته میگذرانند، یکی از مهمترین جنبه های ساختمانها، پاکیزگی هوای داخلی است.
هم چنین آلودگی محیطهای داخلی بیش تر از هوای بیرون است .
هوا درساختمانها دارای انواع گستردهای از میکروارگانیسمها مانند باکتریها، قارچها و ویروسها است که برخی از آنها میتوانند در سالمتی انسان موثر باشند.
نگرانیهای افزایش یافته در مورد ویروس آنفوالنزای مرغی، توجه عمومی به بیوآئروسل ها و روشهای مراقبتی علیه آنها را به خود جلب کرد. بیوآئروسل ها هم چنین با محدوده وسیعی از اثرات زیانبار سلامتی از قبیل آلرژی، سندرم سمی آلی، آسم و دیگر بیماریهای تنفسی مرتبطند.
توانایی میکروبها در انتقال بیماری ایعنب این که چه قدر خوب میتوانند در محیط زنده بمانند .
در بیماریهای مسری نیز باکتری ها شایع ترین میکرو ارگانیسمهای مسبب عفونتهای بیمارستانی هستند .
روشهای متفاوتی برای حذف این میکروارگانیسمها وجود دارد و درواقع برای از بین بردن این میکروارگانیسمها نیاز به یک متد تفکیک کارآمد میکروارگانیسم از جریان هوا میباشد که در این میان فيلتراسيون یکی از روشهای مؤثر برای حذف میکروارگانیسمها در نظر گرفته میشود .
فیلتراسیون راحتترین و متداول ترین روش برای تصفيه هوا بوده و فيلتراسيون بیوآئروسل در زمینه های مختلف مانند تجهیزات حفاظت تنفسی،پاک کردن هوا از خروجی تأسیسات پرورش دام و طیور و نیز کارخانه هایی مانند نساجی، صنایع غذایی، بیمارستان و مراکز درمانی و اتاق تمیز استفاده میشود.
در حال حاضر فیلترهای مورد استفاده در سیستمهای تصفیه هوا به منظور کاهش تراکم از نوع فیلترهای هپا است.
کاربرد فیلتر هپا در محیط کار
فیلتر هپا از جنس الیاف فایبرگالس است که به صورت رندوم کنار هم قرارگرفته اند و کاربرد وسیعی در تصفیه آلودگیهای هوا دارند.
تهویه : این فیلترها با کارایی بسیار خوبی که دارند میتوانند کیفیت هوا را در محل زندگی ومحیط کار ما بهتر کنند و عارضه بیماریهایی چون آلرژی و آسم را بکاهند .
با توجه به نتایج حاصل از این پزوهش میتوان گفت که تابش اشعه ماوراءبنفش بر روی سطح فیلترهای هپا باعث کاهش قابل توجه میکروارگانیسمها میشود که این تأثیر در فیلترهای فوتوکاتالیتیکی هپا به طور چشم گیری بیش تر از فیلترهای معمولی هپا میباشد.
همپنین، با افزایش شدت تابیدن پرتوماوراءبنفش بر روی سطح فیلترها میزان میکروارگانیسمها به طور قابل توجهی کاهش مییابد. هم چنین عمل کرد فیلترهای معمولی و فوتوکاتالیتیکی هپا در سرعت پایین به طور قابل توجهی بهتر از سرعتهای بالامیباشد.
درنهایت میتوان چنین نتیجه گیری کرد که فوتوکاتالیتیکی کردن فیلترهای هپا و افزایش شدت تابش پرتو ماوراءبنفش به خصوص در سرعتهای پایین باعث تأثیر مثبت فاحشی در کاهش میکروارگانیسمهای هوابرد و افزایش کارایی و راندمان فیلترهای هپا می شود.

#nabz#paulse#hospital#filter#hepa#filteration#beasat

#qom#esfehan#iran#corona#hood#microbiology#laminar

#safety#biomedical#pezeshk#isfahan#salamat#shimi#clean_room

#darou#pharmacy#medical

#نبض#هود#فیلتر#هپا#بعثت#نوید_بخش#ضربان#هود#لامینار#سقفی#بیمارستان#آزمایشگاه

#داروسازی#پزشکی#کلین_روم#کلین_زون#لف#شیمیایی#میکرون#تجهیزات#تجهیزات_پزشکی

فیلتر هپا Hepa Filter
هود لا مینار laminar flow hood
هود لامینار (هود میکروبیولوژی ، هود آزمایشگاهی laboratory hood،هود ایمنی زیستی و هود شیمیایی)
مجتمع صنعتی بعثت قم
اتاق تمیز یا کلین رومClean room

NABZMED وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *